Бизнесменът Атанас Бобоков, обвинен заедно с брат си Пламен Бобоков, вече бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и още 7 души за участие в престъпна група за незаконен внос и обработка на отпадъци, направи емоционално изявление пред Апелативния специализиран съд. Там вече няколко часа магистратите изслушват обвинението и защитата, за да решат дали да пуснат на свобода Атанас Бобоков, Живков и още трима от обвиняемите, които бяха оставане в ареста. Пламен Бобоков беше освободен срещу 1 млн. лева гаранция. 

"Какъв боклук, бе, хора, аз съм индустриалец, имам заводи, имам 1500 души, които храня. Средната заплата в нашите фирми е 1700 лева. Аз не съм бандит. Арестът ми е като шок. Винаги съм мислел, че арестуват само бандитите, а аз съм бизнесмен. Сега чета, че съм бил олигарх. Не знам знаят ли въобще какво значи олигарх. Извадиха написаното на гърба на една снимка, а това са мои записки, направени по книгата от 2003 г. "Богатите българи". Голяма новина, Боже, Боже", заяви 61-годишният Атанас Бобоков, който заедно с брат си е собственик на "Приста ойл" и компанията "Монбат", придобила завода за производство на акумулаторни батерии в Добрич "Старт".

Запитан как си обяснява обвиненията, той отговори: "Борбата с олигарсите".

"За да има олигарси, трябва да има икономическа и политическа власт, които да се оплетат по начин, чрез който да се извличат облаги. Но къде са тези облаги? Ние не сме строителна фирма да строим пътища, нито метрото, нито сме кандидатствали за летището. Ние имаме производство - произвеждаме батерии", каза Бобоков.

Притежавали и рециклиращи заводи, които да осигурят оловото за батериите. За да произведат над 3 млн. батерии, които да изнесат за 64 страни, им трябвали 50 хиляди тона олово.

"И като гръм от ясно небе господин Бобоков и брат му са арестувани. "Приста Ойл" произвежда масла, тя няма нищо общо с вноса от Италия и такива глупости", каза още Бобоков, като изтъкна, че нямало никакви боклуци, италианският боклук бил битови отпадъци, а неговите дружества въобще не внасяли такива.

"Боклуците са в главата на прокурорите", заключи бизнесменът, цитиран от "24 часа".

Той изтъкна, че арестът му се е отразил лошо на компанията, а акциите се сривали. По думите му акционерите били сериозни хора, а не "чичо от село" - банка, пенсионни фондове. Арестът попречил и на купуването на завод в Тунис и на откриването на предприятие във Враца.

"Моята цел не е рециклирането, а пазарите. Затова съм дал пълна свобода на Богданов да търси машини", каза Бобоков по повод Васил Богданов - бивш негов изпълнителен директор и свидетел поделото, макар че също е обвиняем. Вчера прокуратурата публикува негови показания.

Днес Бобоков подчерта, че бившият му служител е бил сред най-платените във фирмата. Годишно получавал 100 000 лв. от заплата - 24 000 лв. от работата си във борда и 150 000 лв. от премии. 

Красимир Живков пък заяви, че обвинението или е грешка, или е поръчка.

"Обвиняват ме за участие в група с хора, които не познавам", каза той.

И уточни, че от всички обвиняеми в групата познава единствено бившия шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, а с Пламен Бобоков се бил виждал само веднъж, преди 4-5 години, по врене на правителствена делегация в Узбекистан. Той подчерта, че е отговарял за отпадъците между ноември 2014 г. и пролетта на 2017 г. След това, 2-3 седмици след стъпването на Емил Димитров на поста министър на околната среда, отново е получил ресора.

Живков коментира, че в съдебната зала научавал доста интересни неща. Например, че служителят във ведомството Георги Бадев, който издавал разрешителните, преди работил в една от фирмите, които се разследват по делото. Бадев бил представен на Живков от сегашната зам.-министърка на околната среда, която го наследи на поста, когато тя била директор на дирекция Управление на отпадъците. Пред Живков тя изразила възхищение от работата на Бадев.

Очаквайте решението на съда...