Прокуратурата повдигна обвинения на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и братя Бобокови, защото са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци. С обвинения са още трима души, сред които и бившия шеф на регионалната Екоинспекция в Плевен, като шестимата задържани остават в ареста за 72 часа.

Очаква се Специализираната прокуратура да внесе искания за определяне на най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража".

Разследването срещу зам.-министър Красимир Живков е за оказване на натиск върху подчинени и насочване на отпадъци за рециклиране към конкретни, контролирани от него фирми.

Към момента се твърди, че братята Бобокови са се възползвали от запознанството си със зам.министър Живков и така е осъществяван вноса на отпадъци.

Бобокови се смятат за едни от най-богатите хора в България. Те имат бизнес с моторни масла и бизнес с производство и рециклиране на акумулатори и батерии. Братята достроиха многофунционалната зала в Русе, но след това техния дял беше продаден на държавата.

Акцията на спецпрокуратурата се проведе едновременно в няколко града на страната, като при нея бяха претърсени над 40 адреса.

Припомняме, че скандалът започна през декември м.г., когато италиански карабинери заловиха влак с боклуци, пътувал за България.

След това от МВР и прокуратурата разкриха у нас десетки депа за отпадъци, които е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ-овете.