Стотици граждани се събраха пред Съдебната палата на организирания от "Атака" протест заради предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман. Недоволните носеха плакати с текст: "Оставка на съдия Калпакчиев" и "Върнете убиеца Джок в затвора".

Около сградата има засилено полицейско присъствие, което следи за безопасното протичане на протеста.

Съдия Калпакчиев пусна на свобода австралиеца, който излежа 12 от наложените му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

Всички снимки вижте тук >>

От стенограмата и протокола от заседанието става ясно, че съдебният състав е убеден, че Джок Полфрийман е превъзпитан, поправил се е и може да излезе 6 години и 6 месеца по-рано. Той е излежал 11 години 8 месеца зад решетките, където е преподавал английски и е помагал за комуникацията на затворническата администрация с осъдените чужденци. Освен това е завършил висшето си образование зад решетките, като не е получил нито ден намаляване на присъдата въпреки високите си оценки на изпитите. Той е получил и множество награди, с което е заличил голяма част от наказанията, получени за лошо поведение в затвора в началото на престоя му. Освен че е работи, за да съкрати присъдата си, той полагал труд и безвъзмездно. 

Снимки: Иван Григоров

В момента Полфрийман се намира в центъра за чужденци в Бусманци, тъй като паспортът му е изтекъл и няма други редовни документи. До последно той твърдеше пред съда, че действията му са били акт на самозащита. Във фаталната вечер Полфрийман участва в спречкване в столицата.

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

По време на схватката наръгва две момчета - издъхналият Андрей и негов приятел Антоан.

Снимки: Иван Григоров

Почерненият баща на Андрей - Христо Монов, се закани да атакува решението на Калин Калпакчиев в съда като настоява за възобновяване на делото и връщането на Джок обратно в затвора за доизлежаване на присъдата.