Издирваният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев е бил задържан, съобщиха БНТ и Нова телевизия, позовавайки се на свои източници. Малко по-късно информацията беше потвърдена от МВР и пред БТА. 

Той е бил арестуван в Дания по искане на българската прокуратура.

С категоричност е установена самоличността на задържания посредством пръстови отпечатъци и снимки.

Предстои в кратки срокове нашите власти да изискат принудителното довеждане на лицето в България, където ще бъде обвинен за убийство.

Разследването се ръководи от Окръжна прокуратура - Пловдив. По-късно се очаква от държавното обвинение и МВР да дадат брифинг в Пловдив.

Бизюрев се издирваше в продължение на няколко месеца. За него има издадена Европейска заповед за арест от лятото на тази година. По неофициална информация, той поне два пъти е бил задържан - в Германия и Нидерландия, но после е пуснат заради пропуск в синхронизирането на детайли от българското законодателство с общоевропейското. Той визира липсата на съдебен контрол над издаването на европейската заповед за арест. От страна на българските власти нямаше официално потвърждение на тези информации.

Допуснати са съществени пропуски и нарушения на нормативните изисквания при реакцията на полицията след убийството в Цалапица на 24-годишния Димитър Малинов, пък показа проверката, разпоредена от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на 2 август.

Пропуските и нарушенията са довели до това установеният като извършител Рангел Бизюрев да напусне страната, съобщиха от МВР. 

Констатирана е и липса на организация за осъществяване на издирвателната дейност в Районното управление в Стамболийски, както и недобро взаимодействие на районното управление с ОДМВР - Пловдив в тази дейност.

Във връзка с проверката са образувани няколко дисциплинарни производства. Едното е срещу бившия директор на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов, като то е приключило с издаването на заповед за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" за тежко нарушение на служебната дисциплина.

Димитър изчезна безследно на 20 юли в пловдивското село Цалапица, където гостувал на майка си Атанаска. По думите й, около 23 часа младият мъж излязъл, като й казал, че след малко се връща. Той минал по глуха улица и така и не се появил повече. Камерите в селото уловили момента, в който Димитър се качва в черна кола, чиято регистрация не се вижда. "Разбрах в събота, че някакво момче го търсело да го бие", сподели преди дни майката. Впоследствие се оказало, че въпросният младеж (Бизюрев - бел. ред.) е заминал за Германия. 

Двамата мъже са се познавали и са имали влошени взаимоотношения заради финансов конфликт, обясниха тогава от прокуратурата. 

От своя страна директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Васил Костадинов коментира, че на 22 юли бащата на убития е подал заявление в полицията в Стамболийски, че няма връзка със сина си от 20 юли. Започната е работа по издирването на лицето, а когато то не е дало резултат, Димитър е бил обявен за общонационално издирване. 24-годишният Димитър е издирван и с кучета, но без резултат. "В сряда срещу четвъртък вече се достигна до по-конкретната информация за това, че е настъпил фатален край", каза  тогава директорът на ОДМВР Пловдив и добави, че тялото е открито на километър от последните къщи в село Цалапица.

Прокурор Лулчева допълни, че смъртта на 24-годишния мъж е настъпила вечерта на 20 юли след жесток побой.

За престъплението на Бирюзев е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Арестуваният днес мъж има регистрирани криминални прояви, но те са доста назад във времето.