30-годишният Рангел Бизюрев, който е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица и се издирва с европейска заповед за арест, е бил задържан в Нидерландия през септември, но е освободен, съобщи "24 часа", като се позова на информация от свои източници.

Димитър Малинов изчезна на 20 юли. Шест дни семейството му разчиташе на полицията, но накрая потърси помощ и от медиите. На следващия ден тялото на младия мъж бе открито заровено в землището на селото, а в ареста се озоваха 19-годишните близнаци Валентин и Борислав Динкови. Те бяха обвинени в лично укривателство, след като помогнали на физическия убиец Рангел и закопали трупа. Според прокуратурата близнаците са осигурили кола и са укрили тялото на пребития до смърт Димитър. Близнаците обаче не знаели за намерението на Рангел да убие Митко и затова не са подведени под отговорност като помагачи. Двамата са в ареста. Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи разпоредително заседание по внесения обвинителен акт.

Самият Бизюрев не бе арестуван, тъй като веднага след убийството бе напуснал България с предполагаема дестинация Германия. Българската прокуратура издаде европейска заповед за арест и през септември 30-годишният мъж е задържан от нидерландската полиция. След по-малко от 72 часа обаче е освободен, тъй като станало ясно, че няма как да бъде поискано постоянното му задържане и екстрадиция.

Причината е законов пропуск. Според българското законодателство европейската заповед за арест, издадена от прокуратурата, не подлежи на обжалване в съда, както реши наскоро Съдът на Европейския съюз. Проблемът е известен на народните представители и дори обсъждан в предишни парламенти, но времето не стигна да поправят пропуска. За да има синхрон с правото на ЕС, трябва да се изменят НПК и Законът за европейската заповед за арест.