Софийският апелативен съд измени мярката за неотклонение на 29-годишния Стефан Шикеров, обвинен за палежа на полицейски бус по време на протестите срещу БФС, от "задържане под стража" в домашен арест, съобщиха от съда.

Младият мъж, който живее в близко до Пазарджик село, ще носи и електронна гривна за проследяване. Според магистратите чрез тази мярка ще бъде осигурена възможността Шикеров, който е с чисто съдебно минало, да живее на адреса си и да се грижи за семейството си и малкото си дете.

Обвиняемият ще може да напуска жилището си само с разрешение на прокурор при необходимост и чрез тази мярка е може да бъде преодоляна опасността той да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода.

Към момента има данни, които сочат съпричастност на Стефан Шикеров към палежа на буса на 16 ноември 2023 г., но все още се чакат експертизи, както и анализи на записи от камери в района, допълват от съда. Въз основа на показания на свидетели бусът на полицията е запален с факла от младия мъж.

Разследването на случая продължава. След протеста МВР задържа общо 38 души за вандалски действия, от тях 24-ма са с постановени глоби.