Софийският градски съд остави в ареста Стефан Шикеров, обвинен за палежа на полицейски бус. Инцидентът стана по време на протестите на футболните фенове пред Националния стадион в четвъртък.

Младият мъж каза пред съда, че е от Пазарджик, живеел в близко село с жена си. Тя била бременна и ще ражда всеки момент. Затова и Шикеров поиска да бъде пуснат.

Пред съда той каза, че не е извършил това, в което го обвиняват. Оплака се, че е бил бит от полицаите в ареста.

"Не съм хвърлил прашинка към този бус. Не знам как ме задържаха, каза той. В психиката ми ще остане това, което преживях в ареста. Бях притеснен за жена ми, исках успокоителни", разказа Шикеров пред съда. Твърди, че не са му осигурили лекар. 

Според прокуратурата в папките с доказателства има снимки от палежа. Няколко полицейски служители също са дали показания в тази посока. Държавното обвинение настоя, че младежът има опасност да извърши престъпление, ако е на свобода. До този извод прокуратурата стига на база характера на младежа. Макар и неосъждан, той представлява личност с висока степен на обществена опасност, предава БТА.

Защитата твърди, че Шикеров няма да се укрие, тъй като има семейство, а и скоро очаква дете.  Съдът посочи, че Стефан Шикеров е обвинен в тежко престъпление, за което има свидетелски показания.

Въз основа на показанията бусът на общинската полиция бусът е запален с факла от обвиняемия, предава БНТ.

Снимка: БТА

Съдът реши, че не са налице обстоятелства лицето да се укрие и изтъкна, че обвиняемият работи на трудов договор, женен е и очаква дете, но намира, че деянието е от висока степен на обществена опасност. Следващото заседание е насрочено за 28 ноември.

Междувременно Районният съд в София остави в ареста 20-годишен мъж за извършени хулигански действия и повреждане на чужда собственост също по време на протеста преди и по време на футболния мач, съобщи БТА.

Емил Петрунов е обвинен, че на 16 ноември около 19,35 ч., пред сградата на посолството на Турция е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той е хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус, марка "Фолксваген". Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост. Той е обвинен и за това, че е повредил чужда движима вещ, която е държавна собственост.

Полицията задържа досега общо 38 участници в протеста в столицата за вандалски действия, от тях 24-ма са с постановени глоби.