Едва след като получи нов запис и ако това се случи, прокуратурата ще преценява как да продължи работата си по казуса "Ало, Банов съм", заяви временния шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек. По думите му стана ясно, че ако постъпи нов запис, той ще бъде прослушан и ако в него има нови детайли, ще се преценява дали проверката да бъде възобновена.

"Когато предостави каквото и да е било, може да се оценява дали е относимо, ново или не повтаря други данни, които ние сме събрали", посочи временно изпълняващият ръководител на Специализираната прокуратура.

"В момента, в който Елена Йончева реално предостави нещо по записа "Ало, Банов съм", ще го изследваме, до тогава са само приказки пред камерите", поясни Франтишек.

Днес Елена Йончева атакува прокуратурата с обвинения, че се опитва да потули информация по случая с Боил Банов.

"Ние предоставяме на специализираната прокуратура запис, това е оригиналният запис, направен е на 21.03.2016. Смятам, че този път специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване по аферата "Ало, Банов.", каза днес водачът на листата за евроизборите на БСП Елена Йончева, на специална пресконференция от централата на партията.

"Предоставяме и документи от МРРБ, които категорично доказват, че това, което е изисквал г-н Банов, се е случило и на една фирма са опростени 700 000 евро. С наличните документи можем да докажем, че това, което е казал г-н Банов се е случило, а самият запис е оригинален", заяви още Йончева.

"Според нас документите, които ще предоставим, са напълно достатъчни, за да се докаже, че това, което Боил Банов е казал в записа, наистина се е случило", каза от своя страна депутатът от БСП Пенчо Минков.

"Тези документи дават достатъчно данни за това, че г-н Банов е извършил нарушение. Имаме изключително много доводи в тези документи, с които доказваме неуредиците. Този анализ ще го предоставим и на прокуратурата, като внесем нашата жалба", добави той.

Йончева заяви, че няма да издаде източника си на информация, защото служителят, направил записа, се страхува да даде показания, тъй като в България нямало създадени условия за защита на хора, които свидетелстват за корупционни практики. 

"На ход е специализираната прокуратура, която трябва да реши ще разследва ли "Ало, Банов съм" или ще прикрие тези, които са на власт", категорична беше Елена Йончева.

Депутатката от БСП написа във фейсбука си, че ще внесе жалбата по аферата "Ало, Банов съм" в сряда.

"Подготвяме жалбата съобразно събраните доказателства, които включват и оригиналния звуков файл. В сряда жалбата ще бъде внесена в Апелативната специализирана прокуратура", обяви водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева.