Адвокатът на майката, първа усъмнила се в размяната на бебетата в "Шейново", Стоян Стойков е внесъл в Софийския градски съд иск срещу АГ болница "Шейново", съобщиха от съда.

Той е на стойност 300 000 лева, а делото ще бъде разпределено на случаен принцип на съдия-докладчик в рамките на днешния ден или утре. 

По закон страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семейството трябва да плати, е 4% от предявената сума от 300 000 лева. Така ищците трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса.

Момиченцата се раждат на 13 септември 2022 г. в АГ болница "Шейново". Едната майка дава живот по естествен път, а другата със секцио, затова и тя получава бебето си на следващия ден. Точно тази майка, представлявана от адвокат Стойков, първа се усъмнява, че това не е нейното дете и иска ДНК експертиза, която се извършва на 8 декември 2022 г. Резултатите излизат на 16 декември 2022 г. и потвърждават нейното предположение. Така на 13 януари т.г. бебетата бяха разменени. 

Няколко дни по-късно адвокат Тодор Мангъров, който представлява другата майка Севда Михайлова, внесе в деловодството на лечебното заведение иск за извънсъдебно споразумение в размер на 300 000 лева. Тогава и адвокат Стойков коментира, че доверениците му се надяват да се постигне договорка с болницата. Това обаче не се случи, след като Съветът на директорите на "Шейново" се запозна със становището на външния консултант, нает специално за случая. Така единственият начин да бъде разрешен казусът с обезщетението за двете семейства остана внасянето на иск в съда. 

"Този казус е изключително труден, както от гражданско правна гледна точка, така и от наказателно правна. През цялото това време нашата кантора беше готова с исковете към съда, но бяхме и наясно, че се касае за труден иск, без съдебна практика, който щеше да се проточи във времето", обяснява в интервю за сайта на Университета за национално и световно стопанство адвокат Стоян Стойков, който е и преподавател по наказателно право във ВУЗ-а.