Прокуратурата е принудена да плаща поредно обезщетение за незаконно обвинения, след като е привлякла като обвиняем жертва на полицейско насилие, защото се е доверила на твърденията на МВР.

Става дума за случай от началото на 2015 г., когато полицаят Цветелин Цветанов преби Добринка Божилова и Димитър Славков до метростанцията в кв. "Надежда". Жената беше обезобразена - със счупени нос, зъб и подути очи. Счупена беше и ръката на мъжа. В резултат на това обаче двамата бяха пратени на съд за хулиганство и едва миналата година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ги оправда.

Сега Славков е осъдил прокуратурата да му плати 6000 лева обезщетение за моралните вреди от незаконното обвинение.

"Следва да бъде съобразен фактът, че наказателното производство срещу ищеца е продължило 4 години (оправдателната присъда е влязла в сила на 4.02.2019 г.) през което време безспорно ищецът е търпял негативни психически изживявания и стрес досежно качеството му на подсъдим и свързаната с това възможност за налагане на наказание", пише в решението си съдия Валерия Банкова от Софийския градски съд (СГС), цитирано от "Лекс".

Тя обаче отхвърля иска на Славков за 50 000 лева, след като приема, че делото не е довело до съществена промяна в живота му, обвиненията не са били за тежки престъпления и по време на разследването и процеса той е бил на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Дело срещу прокуратурата е завела и Добринка Божилова, но то още не е приключило и на първа инстанция. Тя обаче вече успя да осъди МВР да ѝ плати обезщетение от общо 6000 лева за полицейското насилие и незаконния арест преди 5 години. Върховният административен съд (ВАС) намали сериозно размера на компенсацията, защото прие, че Божилова е провокирала полицая да я пребие, като го удряла и обиждала.

Изводите на ВАС обаче са в пълно противоречие с възприетото от СГС, който оправда Божилова и Славков, а присъдата беше оставена в сила от ВКС.

"По отношение на подсъдимата Божилова не се установява тя изобщо да е изразявала непочтително или непристойно поведение спрямо свидетеля Цветанов, като нейното физическо съприкосновение с него е било провокирано от задържането на подсъдимия Славков, което е било съпроводено с използване на такава сила от полицая, която му е причинила счупване на лявата ръка", пише в решението на СГС.

В него съдът остро критикува двойните стандарти в МВР и отказите да разследва случаите на полицейско насилие. Градските съдии отбелязаха, че Божилова и Славков не са направили нищо, заради което изобщо да бъдат задържани. До ареста им се стигнало, след като продавачка отказала да продаде на Славков билет за метрото, тъй като бил пиян. Тя също е свидетелствала по делото и е признала, че двамата не са били агресивни, а е извикала полицая само заради това, че Славков залитал. Той привикал мъжа и жената в служебна стая, където поискал документите им, но Божилова нямала лична карта в себе си и се обадила на съпруга си да я донесе. През това време полицаят констатирал, че Славков има полицейска регистрация от 2001 г. за притежание на цигара с марихуана и го питал дали има наркотици. Така започнало спречкването между двамата, след като Славков му казал иронично, че има много наркотици, че е наркоман, най-големият наркодилър и че нищо не може да му направи.

В решението на СГС се казва, че криминална регистрация с такава давност, от която не е последвало осъждане, изобщо не е трябвало да бъде споменавана, тъй като не би могла изобщо да бъде основание за полицейска намеса.

"Старата регистрация не е имала никакво отношение към конкретния повод на полицейската проверка, която по отношение на подсъдимия Славков, който е имал валиден документ за самоличност, е следвало да приключи още при констатиране на този факт", категоричен е съдът.

СГС констатира и основния проблем, заради който започват подобни дела - в МВР не събрали достатъчно доказателства за полицейско насилие, но решили, че стигат, за да бъдат пратени на прокуратурата заради данни за хулиганство.

"Разбира се, изпращането на материалите не е било обвързващо за прокуратурата, но обстоятелството, че разследването на този случай, при вече изявен двоен стандарт - за започването му срещу подсъдимите и в същото време - за приета липса на основание за започване на разследване срещу полицейския служител, е извършено от органите на 2 РУ-СДВР, демонстрира един от проблемите, вече констатирани в осъдителното решение "Костадинов срещу България" на ЕСПЧ с липсата на гаранции за обективност на разследването на случаи с участието на полицаи", заключва СГС.

Наскоро скандалният случай с бившия графичен дизайнер в БНТ Радослав Божинов получи развръзка - той осъди прокуратурата да му плати близо 11 000 лева за вреди от незаконно обвинение, след като беше брутално пребит от полицията преди 9 години. След побоя обаче Божинов се оказа обвиняем и чака 6 години, за да бъде оправдан. В това време успя да осъди и МВР да му плати 25 000 лева за незаконен арест и полицейско насилие.

Само в последния месец пък от полицейско насилие се оплакаха няколко протестиращи срещу правителството и главния прокурор, а семейство разказа как група от ГДБОП сбъркала адреса и нахлула в дома им, след което млад мъж и родилата наскоро негова съпруга са били обиждани и бити. Стана ясно, че в опит за извинение началникът на групата казал: "Случват се такива неща".