Бившият графичен дизайнер в БНТ Радослав Божинов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от близо 11 000 лева за вреди от незаконно обвинение. Това реши съдия Илиана Станкова от Софийския градски съд (СГС), след като отхвърли иска на Божинов за още над 700 000 лева, като се обоснова, че прокуратурата не носи вина за побоя над него (пълния текст на решението виж тук ), съобщи "Лекс".

Става дума за скандалния случай на полицейско насилие в центъра на София от 2011 г., последвалите коментари на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че Божинов е бил много пиян и е нападнал полицаите и повдигнатото след това обвинение срещу младежа, по което беше оправдан шест години по-късно.

Мъжът беше бит от полицаи през нощта на 14 април 2011 г. на бул. "Фритьоф Нансен" в района на НДК. Тогава той опитвал да спре такси след концерт и заради паркираните коли на булеварда слязъл на платното, за да бъде забелязан. До него спрял червен "Опел Астра" с двама непознати цивилни. Питали го какво прави на платното и той казал, че чака такси. Единият мъж излязъл от колата и тръгнал към Божинов, като за секунда показал карта и казал, че е полицай, след което поискал личната карта на младежа. Божинов отвърнал, че не знае кой е той, не е видял неговата карта и опитал да се отдалечи. Това изнервило мъжете и те го догонили, сложили му белезници и го ударили с юмруци.

Той се изплашил и започнал да крещи: "Помощ, отвличат ме!". Други трима младежи станали свидетели на случилото се, като се намесили, за да помогнат на Божинов, тъй като помислили, че го отвличат. Цивилните полицаи им казали да не се занимават, за да "не го отнесат" и те, като заявили, че са полицаи. Младежите не повярвали, започнала борба между двете групи, след което вече дошли и униформени полицаи.

След близо денонощие в ареста Божинов беше освободен, но прокуратурата обвини него и тримата младежи в оказване на съпротива на властта. Делото приключи шест години по-късно с оправдателни присъди, които прокуратурата не протестира, след като в края на процеса и полицаите признаха, че вероятно не са били разпознати от подсъдимите. Съдът пък написа, че обвиненията са несъставомерни, защото полицаите са били без униформи и не са се легитимирали.

Неотдавна друг състав на градския съд присъди обезщетения от по 15 000 лева за незаконните обвинения срещу Димитър Кременски, Павел Футеков и Петър Цанов, които са опитали да помогнат на Божинов. Той пък още преди 5 години осъди МВР да му плати 25 000 лева за незаконен арест и за полицейското насилие, при което му беше счупен носът и му бяха избити части от зъбите.

Преди две години Божинов заведе и делото срещу прокуратурата за незаконно обвинение. В исковата си молба той пише, че след освобождаването си е претърпял операция на носа, а още на следващия ден след задържането е получил обаждания от много познати, че тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов е оповестил случая пред медиите. Разказвал, че Божинов е нападнал полицаите и им е оказал съпротива, опитал е да избяга и е бил много пиян.

Мъжът твърди още, че му била направена и полицейска регистрация, а след това при пътни проверки излизал като "криминално проявено лице". Медийният шум и натиск пък го принудили да емигрира в Англия още през септември 2011 г., където живее и до днес, а в България идвал само за да присъства на съдебните заседания. Божинов твърди, че след този случай изпитва страх от полицаи и прокурори.

Негови приятели и колеги свидетелстват, че го търсили на другия ден, защото не е отишъл на работа, но накрая той се появил обезобразен. Един от свидетелите казва, че случаят смачкал Божинов, като дни и седмици наред бил в стрес, уплах и се "спичал", ако види полицейска кола.

Бивш негов шеф в БНТ пък казва, че след случая Божинов му споделил, че е имал разговор с полицаите, които са го пребили и бил много наплашен, а след това "направо онемял".

Друг приятел на Божинов пък разказва за него, че първоначалните му намерения били само да завърши магистратура в Англия, но след случая не искал да остава в България, защото не знаел къде се намира, бил притеснен и "тотално му били потънали гемиите".

Съдът обаче присъжда само 8000 лева обезщетение за причинените морални вреди на Божинов, вместо поисканите от него 500 000 лева. Отделно, прокуратурата е осъдена да му плати и 2700 лева за имуществени вреди заради разходите за пътувания до България по време на делото.

За да присъди по-ниско обезщетение, съдът се позовава и на заключение на съдебнопсихологична експертиза, според която делото не е причинило тежка травма на Божинов, той успял е да се справи с преживяното, да се адаптира и да създаде семейство.

"Същевременно, за част от фактите, довели до претърпените неимуществени вреди, отсъства причинно-следствена връзка с неоснователно повдигнатото и поддържано обвинение. Вредите от извършения побой, болките и страданията от травмите и лечението, неговата продължителност, включително стресът от престоя в болницата са във връзка с поведението на служителите на Министерство на вътрешните работи", се казва в решението на съда.

Съдия Станкова обаче отбелязва, че макар да не може да се търси отговорност от прокуратурата за медийните изяви на представители на МВР, "немалка част от тях са предизвикани от поведението на прокуратурата, изразило се в неоснователно повдигнатото и поддържано обвинение, което дава основание на съда да ги вземе предвид при решаващата си преценка".

Съдът подчертава още, че Божинов е работил в обществена медия и то в отдел, който се занимава с реклама, за което се изисква безупречна репутация. Освен това, младата му възраст предполага, че тепърва ще гради кариерата си, а информация за разгласеното незаконно обвинение може по всяко време да се открие в интернет, без да е сигурно, че четящият ще научи, че Божинов е бил оправдан.

"От събраните по делото гласни доказателства се установява, че в причинна връзка с воденото срещу ищеца наказателно производство той е загубил доверие в охранителните и правораздавателните органи на Република България, което затвърдило окончателно вече формираното му очакване за лична и професионална реализация извън родината", пише в заключение съдия Станкова, като решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.