По-рано бе изяснено, че убиецът е узбекистанският гражданин Абдулгадир Машарипов, който успя да избяга. Отговорност за престъплението пое "Ислямска държава".

Арестувани са 20 помагачи и съучастници, 11 от които са жени, включително съпругата на Машарипов. У тях са били открити фалшиви паспорти и документи.

Сред арестуваните в Измир е лицето Н. А. съобщи в."Милиет". Той е бил свързан с Машарипов още от град Кония, където живеели през октомври м.г. Твърди се, че същият бил отговорник на ДАЕШ (арабско съкращение на на "Ислямска държава") за Истанбул.

Предполага се, че той е издал заповедта за атентата в "Реина".

Продължава разпитът на заподозрените, които твърдели, че не говорят турски език и разпитът се води чрез преводач. Заподозрените избягвали да отговарят на въпросите и отричали обвиненията, посочва "Милиет".

Един от задържаните упорито твърдял, че е сирийски гражданин, но от арабския му акцент се установило, че е мароканец.

Турската полиция е потърсила помощта на полицейските служби на Казахстан, руската република Дагестан, Източен Туркестан (или Уйгуристан - исторически регион в Западен Китай, в Синдзян-уйгурския автономен регион на Китайската народна република), Мароко, Киргизстан, а също и на някои европейски служби, от които е поискала пръстови отпечатъци на заподозрените за сравнение.

Чрез консулските служби се разследват паспортните данни на задържаните.

Установено е, че задържаните, които са чужденци, са пребивавали в общи квартири заедно с 20 деца, за да изглеждат като почтени семейства.

От разследването на телефонните разговори се установило, че те си разменяли послания на арабски, китайски и руски. Според следствието те вероятно са членове на спящи клетки на "Ислямска държава".