Украйна засили натиста над Германия да й предостави крилати ракети. Киев обеща, че няма да ги използва за обстрел на руска територия (което вече е разтегливо понятие, след като Русия анексира и обяви за свои доскоро украински територии). Берлин обаче, в лицето на канцлера се опъва, макар да получава критики от политици в страната си, че работи за Путин, като постоянно отлага доставките на оръжия за Украйна.

Ето какво се случва, както го описват агенциите в последните дни.

Украйна се нуждае от германски крилати ракети "Таурус" (Taurus). Нуждае се "за да спаси повече животи на украински войници и цивилни и да ускори освобождаването на своите територии", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за днешното издание на германския таблоид "Билд", цитиран от ДПА и БТА. "Формулата е проста: по-голям обхват на ракетите означава по-кратка продължителност на войната", добави той.

С това оръжие Украйна ще може да "достигне руските окупационни сили на украинска територия далеч отвъд фронтовата линия, да наруши логистиката им и да унищожи командните центрове и складовете за боеприпаси", каза още Кулеба.

В Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос напоследък се засили, посочва ДПА. Политици от управляващите партии и опозицията поискаха на украинските въоръжени сили да бъде предоставена оръжейна система, подходяща за унищожаване на бункери и защитени командни пунктове на разстояние до 500 километра.

Ракета "Таурус"

Снимка: Официална интернет страница на Taurus/БТА

Поддръжниците виждат в това още една ясна стъпка към укрепване на отбранителните способности на Украйна. Съществува обаче и дебат за това дали Украйна може да възнамерява да използва ракетите и за евентуални удари срещу руска територия и как това може да бъде предотвратено.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че все още не е дошло времето за вземане на решение. Говорителка на германското министерство на отбраната в петък бе категорична: "Политическо решение за предаване (на оръжията) не е взето".

Шолц същия ден каза, че няма нищо ново за съобщаване по въпроса.

Кулеба повтори уверенията, че крилатите ракети ще бъдат употребявани само в границите на Украйна. Опасенията, че Украйна може да използва ракети "Таурус" срещу цели на руска територия, "са неоснователни", заяви той.

Какво отговаря на искането канцлера Шолц. В в ежегодното си лятно интервю за германската телевизия Цет Де Еф, излъчено днес, канцлерът бе попитан дали Берлин ще се съгласи да снабди Киев с крилати ракети "Таурус", за да се отбранява срещу Русия. Но Шолц, по типичния за него начин, не пое такъв ангажимент. Той отговори, че както в миналото, правителството му ще разгледа всяко отделно искане и ще прецени кое е възможно, кое има смисъл и какъв ще е приносът на Германия, отбеляза ДПА.

Олаф Шолц в същото време призова за още международни преговори за намиране на изход от войната в Украйна.

Преговорите за Украйна от миналата седмица, домакин на които бе Саудитска Арабия, бяха "много важни", но "бяха, за съжаление, само началото", каза Шолц. Канцлерът (а и не само той) оцени като особено важно участието на Китай. Китай, който вероятно е най-големият международен партньор на Русия, пропусна предишната международна среща, която се състоя през юни в Копенхаген.

"Ето защо има смисъл да се продължат преговорите. Защото те увеличават по-конкретно натиска върху Русия да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и трябва да изтегли войските си, да улесни постигането на мир", заяви Шолц.

Помирителният тон на канцлера никак не се харесва на консерваторите. 

Какъв е политическият отзвук - силен. Родерих Кизеветер, депутат от опозиционния Християндемократически съюз, обвини кабинета на германския канцлер Олаф Шолц, че работи в полза на Путин, като постоянно отлага доставките на оръжия за Украйна. Той заяви това в интервю за германската телевизия Ен Те Фау.

"Това е екстремна война на изтощение, причинена от колебание в подкрепата. Може би, дори особено, от страна на Германия", каза политикът. Той отбеляза, че украинските войници се сражават в среда, в която германският парламент никога не би изпратил германски военни - без въздушно превъзходство, на фона на изключителен недостиг на боеприпаси, затруднено снабдяване с резервни части и проблеми с ротацията на личния състав.

Кизеветер припомни, че страната му е предала на Украйна само 16 танка "Леопард" (Leopard). В същото време Германия е отказала да участва в "коалицията за изтребители", въпреки че е можела да предостави около 30-40 от своите самолети "Юрофайтър" (Eurofighter), които скоро ще бъдат изведени от експлоатация. А сега, поради липса на политическа воля, Германия все още отлага прехвърлянето на крилати ракети "Таурус".

Новинарският сайт t-online съобщи в четвъртък, като се позова на източници в Германската социалдемократическа партия (ГСДП), че правителството иска да обяви доставката на крилатите ракети "скоро". Шолц е член на ГСДП.

Интересното е, че партньорът в управлението - Свободните демократи (СвДП) подкрепят доставката на крилати ракети за Украйна. Дори председателят на партията и финансов министър Кристиан Линднер подкрепи в Киев доставката: "Украйна не трябва да губи тази война". 

Препрограмиране на ракетите. Списание "Шпигел" писа, че Берлин обмисля как би могъл да предостави на Украйна ракетите от запасите на германските въоръжени сили в рамките на идните месеци. Водят се разговори между министерството на отбраната и оръжейната индустрия

"Шпигел" съобщи, че министерството на отбраната е поискало от компанията производител "Таурус" да интегрира ограничение при програмирането на цели в крилатите ракети. Според източници от индустрията това е технически възможно, но би отнело няколко седмици.

Шолц иска чрез технически модификации да бъде изключена възможността Украйна да атакува руска територия с германските далекобойни оръжейни системи.