Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че според него руският президент Владимир Путин няма намерение да преговаря за слагане на край на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"За жалост, не виждам желание в момента", каза Шолц в интервю за германски медии. Той подчерта, че Украйна сама трябва да реши при какви условия би била готова да приеме мир.

Германия ще има достатъчно енергия за следващата зима, каза още в интервюто Шолц.

По-рано днес ръководителят на литовското военно разузнаване заяви, че Русия разполага с достатъчно ресурси, за да продължи войната в Украйна още две години, съобщи БТА.

"Ресурсите, с които (тя) разполага в момента, биха били достатъчни, за да продължи войната със сегашната интензивност още две години", прогнозира Елегиюс Паулавициус.

"Колко дълго Русия ще бъде в състояние да води войната, ще зависи също от подкрепата за руските военни от страни като Иран и Северна Корея. Но ако погледнете с какво Русия разполага днес, като стратегически резерви, оборудване, боеприпаси, въоръжения - тя може да води тази война със сегашната ѝ интензивност още две години", добави шефът на военното разузнаване.

Литовските служби за сигурност днес съобщиха, че хакери, свързани с Русия и Китай, са се опитали многократно да направят пробив в компютрите на правителството на Литва. Това се казва в годишен доклад, изготвен от военното разузнаване и контраразузнаването на балтийската страна.

"Най-активните кибергрупи, които предприемат действия срещу Литва, са свързани с Русия и Китай", твърдят службите за сигурност.

"Техен приоритет остава продължаващото дългосрочно събиране на информация, свързана с литовските вътрешни и международни дела", се казва в доклада.