Пентагонът ще предостави на Украйна военна помощ за 20 милиона долара под формата на оръжие и боеприпаси, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неназовани американски официални източници. В същото време Германия и Украйна са се споразумели Киев да получи още системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

"Днес дойде добра новината от Германия - точно, за каквото се бяхме договорили с германския канцлер Олаф Шолц. Ще има допълнителни установки "Пейтриът". Големи благодарности, Олаф. Това е необходимо за защитата на нашия народ от руския терор", съобщи във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и украинските агенции.

По-рано през вчерашния ден Германия обяви, че е готова да изпрати на Украйна още две установки "Пейтриът".

"Това определено ще ни доближи до създаването на пълноценен въздушен щит над Украйна. Това ще е от полза за хората, за селата, за градовете", добави Зеленски, цитиран от БТА.

Наземни системи за ПВО като произвежданите от "Рейтиън" системи "Пейтриът" са предназначени да свалят ракети във въздуха.

Но в момента те са в ограничени количества в НАТО, защото след края на Студената война много от съюзниците в алианса решиха да съкратят силите си за противовъздушна отбрана, отбелязва Ройтерс. 

Междувременно от САЩ подчертаха, че дали ще има преговори с Москва, ще реши само украинският президент Володимир Зеленски.

Украйна трябва да играе важна роля в определянето на бъдещето си, затова всякакви решения за преговори с руския президент Владимир Путин трябва да бъдат взети лично от украинския му колега Володимир Зеленски.

Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в коментар на предложението на Обединените арабски емирства да организират среща между двамата лидери в кулоарите на конференцията за климата КОП 28 в Дубай, предадоха Укринформ и БТА.

"По отношение на евентуална среща между президентите Зеленски и Путин бих казал, че решението за това трябва да бъде взето единствено и само от президента Зеленски. Дадохме ясно да се разбере, че Украйна е на шофьорското място, когато става дума за определянето на бъдещето ѝ, и това се отнася и за всякакви преговори", отбеляза представителят на американското външнополитическо ведомство.

Същевременно според Милър Украйна е ясно е подчертала, че е готова за преговори с Русия, на които да бъдат зачетени нейната териториална цялост и суверенитет.

"Но пречката винаги е била и продължава да бъде, че Владимир Путин не се отказа от империалистическите си цели - че не се отказа от схващането си, че Украйна, по неговите думи, не е истинска държава. И не е изтеглил войските си от Украйна", отбеляза Милър.

По-рано Укринформ съобщи, че Държавният департамент на САЩ категорично е отрекъл твърденията на Русия, че САЩ са разубеждавали Киев да води преговори с Москва.