Германският министър на отбраната Борис Писториус повтори становището на страната си, че тя не е склонна да изпраща крилати ракети на Украйна, но не изключи напълно възможността в бъдеще това все пак да се случи, предаде ДПА.

"Продължаваме да сме на мнение, че това сега не е водещ приоритет за нас", каза той при посещение при военнослужещите от 23-та алпийска бригада на германската армия, която е базирана в град Бад Райхенал, Южна Германия.

Украйна призова Берлин да ѝ предостави крилати ракети "Таурус", за да поразява военни цели дълбоко в руския тил. Германските официални лица изразиха колебание по въпроса, защото това въоръжение може да бъде използвано за нападения на руска територия, пише БТА.

Германската армия разполага в запасите си с около 600 крилати ракети. В днешното си изказване Писториус посочи, че съображенията на Берлин са "ясни", и отбеляза, че и САЩ засега отказват да предоставят крилати ракети. Той добави, че германските ракети имат голям обсег.

През май Великобритания започна да предоставя на Украйна крилати ракети "Сторм Шадоу". През юли френският президент Еманюел Макрон обяви намерение Париж да предприеме същата стъпка и да изпрати на Киев ракети с голям обсег СКАЛП (SCALP).

Писториус си остави вратичка Германия в бъдеще да преразгледа становището си за ракетите "Таурус". "Все още не е дошло времето за подобно решение", заяви той.

По думите му Германия е изиграла водеща роля при осигуряването на Украйна на средства за противовъздушна отбрана, обучение на военнослужещите ѝ и бронирана техника.

"Това е нашият първостепенен приоритет, нашата основна компетенция. Поради това засега не виждаме никаква спешна нужда от вземане на решение по другия въпрос", каза Писториус.

Партиите в управляващата коалиция в Германия са разделени по темата дали да се изпращат крилати ракети. Маркус Фабер, експерт по отбранителна политика от либералната Свободна демократическа партия, се обяви в подкрепа на предоставянето на ракетите.