Запорожката АЕЦ отново беше подложена на обстрела, а Русия и Украйна за пореден път си хвърлиха взаимни обвинения за нанесените удари.

Украинската държавна енергийна компания Енергоатом съобщи, че Запорожката АЕЦ е била подложена на обстрел днес и обвини за това руските сили, които превзеха района през март, съобщи Ройтерс.

Енергоатом съобщи, че районът на АЕЦ е бил ударен пет пъти, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.

Няма пострадали, а ситуацията в централата остава под контрол.

По-рано днес руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че днес Украйна е подложила централата на обстрел за втори път, като цитира създадената от руските сили местна администрация.

Няма независимо потвърждение на изявленията на нито една от страните, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Запорожката АЕЦ вече беше подложена на обстрел на два пъти миналата седмица, което предизвика безпокойството на международната общност, припомня Франс прес.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от нова ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г., предаде ДПА.

"Русия е терористична държава, която държи за заложник Запорожката АЕЦ и я използва за изнудване", каза днес украинският президент по видеовръзка при откриването на дарителска конференция за Украйна в Копенхаген.

"Русия днес е дори още по-цинична и опасна от Съветския съюз, който тогава се опита да скрие ядрената катастрофа в Чернобил", каза Зеленски.

"Трябва да защитим Европа от тази заплаха", допълни президентът.

"АЕЦ "Запорожие" е не само най-голямата атомна електроцентрала в Европа, но също така третата най-голяма в света", каза той. "Отговорът на действията на Русия трябва да бъде всеобхватен", допълни той. Украйна се нуждае от максимално количество оръжие и боеприпаси, за да се защитава. Никой няма нужда от нови катастрофи", добави президентът.

В същото време украинският генерал Олексий Хромов съобщи, че Русия е удвоила броя на въздушните удари по военни позиции и цивилна инфраструктура в страната в сравнение с предходната седмица.

Снимка: АР/БТА

"Самолетите и хеликоптерите на противника избягват да летят в обсега на нашата противовъздушна отбрана и затова точността на нанасянето на тези удари е ниска", каза Хромов на пресконференция, цитиран от Ройтерс

Военнослужещ от Народната милиция на Донецката народна република подготвя 152 mm полево оръдие 2A36 Giatsint-B за стрелба по украински войски в неразкрито местоположение в Ясинувата, Донецка област

Снимка: АР/БТА

Хромов заяви, че Украйна ще изпрати подкрепления в Писки, град на фронтовата линия в покрайнините на контролирания от сепаратистите град Донецк, където през последните дни се водят интензивни боеве.

"През цялата седмица врагът постоянно атакува Писки, като извършваше по 6-7 атаки на ден", добави генералът. Подкрепяните от Русия сепаратисти твърдят, че са превзели Писки, но украински официални лица отрекоха градът да е паднал. Ройтерс не е успя да провери нито едно от двете твърдения през независим източник.

Хромов заяви също, че около 2400 украински войници вече са били обучени във Великобритания, а други 2400 са в процес на обучение, като има планове за обучение на още 5 000 души.

Великобритания е предложила да обучава до 10 000 войници на всеки 120 дни, а няколко държави, включително Канада и Дания, заявиха, че ще изпратят военни инструктори във Великобритания, за да помогнат на този процес.