Днес започна акцията по изтеглянето на вагоните в състава на влака с цистерни с амоняк край Пирот, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Кметът на Пирот Владан Васич каза за агенцията, че вагоните, които са ориентирани към Ниш, ще бъдат изтеглени към Ниш, а ориентираните към Пирот ще бъдат изтеглени към този град.

Васич подчерта, че след изтеглянето на вагоните, които са на релсовия път, следва много деликатна операция по преместване на обърнатите вагони.

"Тогава е възможно от превантивни съображения да спрем движението по магистралата и може би да евакуираме хората, живеещи в района", каза кметът на Пирот.

Районът в радус от около 500 м. от мястото на катастрофата е отцепен от полиция, а репортери предават, че първо са били изтеглени към Ниш шестте незасегнати от общо 20-те цистерни в композицията, след което е бива вдигната и едната от авариралите четири цистерни.

Не е ясно къде ще се транспортират цистерните с амоняка, произведен в Девня, България, и предназначен за завода за изкуствени торове в гр. Шабац, Сърбия.

"Акцията се провежда от железопътната инфраструктура на Сърбия, експерти от министерството на транспорта, Карго Сърбия и собствениците на товари, с помощта на министерството на вътрешните работи и отдела за извънредни ситуации, така че се надявам, че цялата акция ще бъде завършена по най-добрия възможен начин", каза Васич. Според него цялата работа ще продължи от пет до седем дни.

Товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия в неделя вечерта. Двама души починаха, а около 50 души бяха интоксикирани в резултат на изтичането на товара.

В Пирот все още е в сила бедствено положение до извозването на цистерните. От Щаба за извънредни ситуации съобщиха, че живеещите в близост ще бъдат евакуирани и отново ще бъде затворено движението по част от коридор 10. Според последните измервания във въздуха и водата няма амоняк.

По-рано днес българското Министерство на околната среда и водите съобщи, че не са отчетени превишения на праговите стойности на амоняк и сероводород от мобилната станция край Калотина през последните три дни.

След направен анализ и оценка на резултатите от извършените измервания за периода от 26-и до 29 декември не са регистрирани превишения на праговите стойности на амоняк (NH3) и сероводород (H2S), показват данните от мобилната автоматична станция. Според анализа няма превишения и на нормите на основните показатели на качеството на атмосферния въздух, а именно - озон, азотен оксид, азотен диоксид, серен диоксид и въглероден диоксид, се казва в съобщението.

Мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда, разположена в непосредствена близост до граничния пункт край Калотина, следи качеството на атмосферния въздух. 

Товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия в неделя вечерта. Двама души починаха, а около 50 души бяха интоксикирани в резултат на изтичането на товара. Извеждането на цистерните с амоняк край Пирот започва днес и ще продължи най-малкото пет дни. В Пирот все още е в сила бедствено положение до извозването на цистерните. От Щаба за извънредни ситуации съобщиха, че живеещите в близост ще бъдат евакуирани и отново ще бъде затворено движението по част от коридор 10. Според последните измервания във въздуха и водата няма амоняк.