Мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина, след като вчера товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района на Източна Сърбия, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Експертите ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция за извършване на замервания на качеството на атмосферния въздух. Станцията ще бъде поставена днес в близост до граничния пункт и ще остане там в следващите дни.

Българските контролни органи по околна среда са в комуникация със сръбските си колеги.

Информацията от страна на сръбския орган по околна среда е, че не са отчетени превишения на нормите за качество на атмосферния въздух. От сръбска страна ще информират българските органи, ако бъде отчетена промяна в ситуацията.

Данните от замерванията ще бъдат оповестени допълнително.

Инцидентът се е случил по посока течението на намиращата се наблизо река Нишава, която извира под връх Ком в Берковската планина. Предвид посоката на течение на реката, не би могло да се очаква замърсяване на водите ѝ на българска територия.

Дерайлиралият товарен влак е бил с 20 вагона, пълни с амоняк. Една от цистерните е паднала в река Нишава, съобщи по-рано кметът на Пирот, който обяви извънредно положение в града. Полицията призова местните граждани да не напускат домовете си и да не излизат навън. Училищата, детските градини и учрежденията днес не работят.

От българското Министерство на външните работи предупрепредиха българите да не пътуват натам. Над 50 души са хоспитализирани в болниците в Ниш и Пирот със симптоми за отравяне с амоняк, но животът на нито един от тях не е в опасност, съобщават сръбските медии, като се позовават на най-новите информации от болничните заведения. Един човек е починал, но няма потвърждение, че причина за смъртта му е отравяне с амоняк, съобщи държавната телевизия РТС.

Няма пострадали български граждани при инцидента, заяви за БНТ българският консул в Ниш Димитър Цанев. Той уточни, че българи са информирали за инцидента генералното консулство в Ниш. След преглед на шест от тях се оказало, че състоянието им не е притеснително и са освободени.

Заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски потвърди, че няма пострадали българи.

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници, поясни той.

Папукчийски поясни, че България е предложила помощ за справяне с инцидента.

По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян.