Няма опасност за околната среда у нас след теча на амоняк при влаковия инцидент в Пирот, след който загинаха двама души. Сръбският град се намира на около 30 км от българската територия и от МОСВ успокоиха, че няма как да съществува риск за хората тук.

"За момента няма стойности, които да са притеснителни, Изпълнителната агенция по околна среда разполага своята станция, която ще мери постоянно - 24 часа, за наличието на амоняк в атмосферния въздух", каза в ефира на Нова телевизия директорът на Дирекция "Аварийна помощ" към Столичната община Красимир Димитров.

По думите му е възможно част от амоняка да достигне до територията на страната ни по въздух, като това зависи от метеорологичната обстановка около Пирот.

"В момента юг-югоизток е вятърът в Пирот, което показва, че няма опасност за територията на България", заяви Димитров.

Относно българските граждани, намиращи се в пограничния регион, той обясни, че трябва да са напълно спокойни, тъй като службите са реагирали.

По-рано днес от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че мобилен екип на Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на Калотина, след като вчера товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в района на Източна Сърбия.

Експертите ще следят показателите чрез мобилна автоматична станция за извършване на замервания на качеството на атмосферния въздух.

Elixir Group, собственикът на изтеклия амоняк край Пирот, излезе с изявление, в което съобщава, че дерайлирането е станало на участъка от жп линията извън населеното място, между гарите Пирот и Станичене. От компанията подчертаха, че не са отговорни за инцидента, но са готови всячески да помогнат за ликвидирането на последствията. 

"В неделя, 25 декември, около 16:30 ч. дерайлираха 4 от общо 20 вагона на товарен влак, превозващ амоняк, натоварен в България. Собственик на товара, т.е. амоняка, превозван от този товарен влак, е Elixir Group от Шабац. Два вагона са се преобърнали при дерайлирането, като от единият от обърнатите вагони е изтекъл амоняк заради тежки щети. Все още не е установено количеството на изтеклия амоняк, предполага се, че е около 20 тона", се казва в изявлението.

"Въпреки че Elixir Group, като собственик на товара, не носи отговорност за произшествието, възникнало в обществения транспорт, ние сме готови да участваме в отстраняването на всички последствия, понесени от местното население и околната среда. Наш приоритет в момента е опазването на здравето на гражданите, а в дългосрочен план системна работа по превенция на подобни инциденти", твърди още собственикът.

По-рано от МОСВ уточниха, че няма опасност и за замърсяване по вода, тъй като река Нишава извира от България в посока Сърбия, поради което течението е в обратна посока. 

Сред основните версии за тежкия инцидент е лоша жп инфраструктура точно в този район, където са се обърнали цистерните. Влаковата композиция е била от 21 вагона, три цистерни са дерайлирали и са се обърнали в дере край река Нишава. По информация от местни медии едната е била празна. Двамата загинали са мъж от Пирот, роден 1984 год., и турски гражданин, шлосер, който е катастрофирал при намалената видимост от облака амоняк.

Амонякът е произведен в България, а превозвач - фирма от Пловдив, е транспортирала амоняка до границата с наети по договор с БДЖ вагони цистерни.

Дерайлиралите снощи край Пирот цистерни с амоняк са били предназначени за фабриката за изкуствени торове в гр.Шабац, Сърбия, съобщиха по-рано сръбски медии, позовавайки се на изявления на пристигналия на мястото министър на бедствята и авариите на Сърбия Горан Весич и на кмета на Пирот Лазар Васич, предаде БНР

След катастрофата бяха засегнати 51 души, повечето са постъпили в болницата в Пирот, има и закарани в Ниш. Медицинска помощ са потърсили и шестима български граждани.

Ситуацията в района на катастрофата - на около 6 километра от Пирот, е под контрол. Движението от двете страни на Пирот - към Бела паланка, и в обратна посока - към Ниш, беше спряно и се осъществява по обиколни маршрути.

Част от населението в близкото с. Сопотски хан се е самоевакуирало, останалите са по къщите си при затворени прозорци и врати и без да излизат навън.

Заради тежкия инцидент на Коледа в Пирот беше обявена извънредна обстановка и хората си останаха по домовете, децата не отидоха на училище и почти нищо в града не работеше. 

Кризисният щаб в града съобщи, че извънредната ситуация остава и за вторник.

Кметът на Пирот Владан Васич, който ръководи щаба, обяви, че водата е безопасна за пиене, но за всеки случай властите ще продължат да доставят с цистерна, докато повторят тестовете.

По отношение на ситуацията на мястото на дерайлирането на влака и изтичането на амоняк, Васич посочва, че се очаква през следващите няколко дни цистерните, които не са паднали от релсите, да бъдат премахнати. По данни на местната болница няма нови случаи на хора, които да пострадали от вдишване на амоняк. Няма и такива в тежко състояние, съобщава местният сайт Pirot Plus Online.

От Министерството на околната среда са осигурени два измервателни уреда за концентрацията на амоняк във въздуха, единият ще бъде инсталиран в индустриалната зона, а другият на място в село Сопотски хан, каза кметът Васич.

Всички разпореждания на Градския щаб за извънредни ситуации остават в сила, училищата и детските градини няма да работят и утре, препоръчва се хората отново да не отидат на работа, но според кмета най-голямата опасност е отминала.

В Пирот традиционно празнуват Нова година и много българи, а според туроператори, цитирани от бТВ, към момента никой от сънародниците ни не се е отказал от резервациите си за новогодишните празници, тъй като са убедени, че ситуацията дотогава ще е нормализирана.