Китайски военен самолет се приближи на около 3 метра от самолет на ВВС на САЩ над изпълненото с напрежение Южнокитайско море миналата седмица и го принуди да предприеме маневри, с които да избегне сблъсък в международното въздушно пространство, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление в четвъртък, 29 декември, на американските военни

Разминаването на косъм потвърди това, което Съединените щати определиха като тенденция на все по-опасно поведение на китайски военни самолети, отбеляза Ройтерс.

Инцидентът, в който участваха изтребител J-11 на китайския флот и самолет RC-135 на военновъздушните сили на САЩ, е станал на 21 декември, се казва в изявлението на американската армия.

"Очакваме всички страни в Индотихоокеанския регион да използват международното въздушно пространство безопасно и в съответствие с международното право", се казва в изявлението.

Говорител на американската армия каза, че китайският самолет се е приближил на около 3 метра от крилото, но на около 6 метра от носа на американския самолет, което предизвикало маневрата за избягване на удар.

Съединените щати са повдигнали въпроса пред китайското правителство, каза друг американски служител.

Китайското посолство във Вашингтон засега е отговорило на искането на агенцията за коментар.

Позицията на Китай е, че изпращането на кораби и самолети на САЩ в Южнокитайско море влошава ситуацията.

Американски военни самолети и кораби рутинно извършват операции по наблюдение и пътуват в региона.

Китай претендира за огромни части от Южнокитайско море, които се припокриват с изключителните икономически зони на Виетнам, Малайзия, Бруней, Индонезия и Филипините.

На среща с китайския си колега през ноември министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин повдигна въпроса за необходимостта от подобряване на комуникацията при кризи, но и отбеляза - по думите му - опасното поведение на китайските военни самолети.

Въпреки напрежението между Съединените щати и Китай, американските военни служители отдавна се стремят да поддържат отворени линии за комуникация с китайските си колеги, за да намалят риска от потенциални кризисни ситуации и за да се справят с произшествия.