Европейският парламент започна гласуването за избор на нов председател на Европейската комисия. Европейският съвет предложи да бъде избрана Урсула фон дер Лайен, представител на Германия и Европейската народна партия (ЕНП).

За да бъде избрана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на поне 374 евродепутати. Гласуването се извършва тайно, с хартиени бюлетини. Очаква се резултатът да бъде съобщен около 20.30 ч. българско време.

Непосредствено преди гласуването групите на ЕНП, на социалистите и демократите, и "Обнови Европа", изразиха подкрепата си за Лайен, а Зелените и Европейската обединена левица се обявиха против. Групата "Европейски консерватори и реформатори" (ЕКР) не изрази ясно становище, а групата "Идентичност и демокрация" (ИД) заяви, че Фон дер Лайен не отговаря на изискванията за длъжността. Възможно е част от евродепутатите от ИД и ЕКР да подкрепят Фон дер Лайен, съобщиха неофициално източници в ЕП.

Ако бъде избрана, Фон дер Лайен ще бъде първата жена, застанала начело на ЕК. Тя обеща половината еврокомисари, както и половината ръководители на отдели в комисията, също да бъдат жени.