Японската полиция задържа въоръжен мъж, нахлул в пощенски клон и взел за заложник служител на клона. Заложникът е освободен, съобщи днес японската национална телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Мъжът влязъл с оръжие в пощенски клон в град Уараби, северно от Токио, и държал пленника си 8 часа. Това станало час след стрелба в болница в близкия град Тода, при която са били ранени двама души. Полицията съобщи, че разследва двата случая заедно, тъй като има вероятност те да са свързани. Разследва се и пожар, избухнал в сграда близо до болницата по времето на стрелбата.

Във видеозапис се вижда как заподозреният, възрастен мъж с шапка и оръжие, бързо влиза през входа на пощенския клон.

По-рано Франс прес съобщи за драмата, разиграла се в японската префектура Сайтама. Японските власти казаха, че към 14:15 ч. местно време мъж е взел заложници и се барикадирал в пощенски клон в град Уараби.

Япония има строги закони за контрол на оръжията, но през последните години нараства безпокойството по отношение на самоделни оръжия, като това, за което се твърди, че е използвано при убийството на бившия министър-председател Шиндзо Абе през юли 2022 г.