Сръбският президент Александър Вучич каза днес, след разговора си с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Белград, че има още много неща, които Сърбия трябва да направи по европейския си път, но двете най-големи препятствия за нея в този момент са въпросите за Косово и санкциите срещу Русия, които Сърбия не въвежда, предаде Танюг, на която се позова БТА.

"Във всеки случай имаме два големи проблема. Разбира се, остава ни въвеждането на още реформи в демократичната система, както и в правосъдната система на страната ни, има още много неща, които трябва да се направят, но ако трябва да отбележа двете най-големи препятствия за нас в този момент, това са Косово и Метохия и санкциите срещу Русия", каза Вучич.

По думите на Фон дер Лайен, това означава, че Сърбия, както и останалите страни от Западните Балкани, които искат да се присъединят към Европейския съюз, трябва да "напишат домашното си".

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово, на което Белград продължава да гледа като на сръбска провинция. Последно напрежение ескалира, когато косовската полиция и въоръжени косовски сърби влязоха в сблъсъци в село Банска, Северно Косово. Тогава загинаха един полицай и трима сърби.

Фон дер Лайен посочи, че изпълнението на Охридското споразумение, прието от Белград и Прищина тази година, е условие на европейския път на Сърбия.

"Охридското споразумение предвижда различни стъпки, които включват, например, признаването на документите и институциите (на Косово) от страна на Сърбия, а от друга страна и формирането на асоциация на общините със сръбско мнозинство", подчерта Фон дер Лайен, отговаряйки на журналистически въпрос, свързан с по-ранното ѝ изказване, че се очаква Сърбия "де факто" да признае независимостта на Косово.

Вучич подчерта, че признаването на независимостта на Косово не е "въпрос" за Сърбия.

"Ако искате да бъда напълно искрен, страхувам се, че няма да видим Съюз на сръбските общини скоро, защото познавам добре всички балкански трикове. Отдавна се научих да ги разпознавам, знам кой какво прави. Страхувам се само, че по този въпрос ще бъдем в по-трудна позиция", изтъкна Вучич.

Той допълни, че Сърбия трябва да продължава напред и да се развива, като същевременно пази жизненоважните си държавни и национални интереси.

Председателката на ЕК се срещна днес и със сръбския премиер Ана Бърнабич, с която обсъдиха предстоящите реформи по европейския път на страната.