Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Украйна в извършването на атаката срещу моста, свързващ Русия с Крим.

"Атаката срещу Кримския мост е извършена от режима в Киев, а решението за удара е взето с участието на разузнавателните служби на САЩ и Великобритания", обяви Захарова в канала си в Телеграм.

Тя определи режима в украинската столица като терористичен и допълни, че той притежава всички отличителни белези на международна организирана престъпна група.

"Решенията се взимат от ръководителите и военнослужещите на Украйна с прякото участие на американските и британските разузнавателни агенции и политици. САЩ и Великобритания са отговорни за една терористична държавна структура", допълни говорителката на руското МВнР.

По-рано Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи, че в три часа тази сутрин режимът в Киев е извършил терористична атака срещу Кримския мост с два надводни дрона. Вследствие на атаката пътната част на моста е повредена, двама възрастни са убити и едно дете е ранено. Властите на Крим и Кубан призоваха жителите и туристите да се въздържат от пътуване през Кримския мост и да изберат алтернативен маршрут за придвижване.

Властите на Крим заявиха, че регионът разполага с всички необходими запаси от горива и смазочни материали, хранителни и промишлени стоки. Кримският мост беше открит през 2018 г. и позволява шосейно и железопътно пътуване между Русия и Крим - украинска територия, контролирана от силите на Москва от 2014 г.

Днес изтича сделката, която позволява износ на зърно от украинските пристанища през Черно море. Украйна и Русия са сред най-големите износители на зърно в света и сделката беше постигната на фона на опасения, че войната ще доведе до глобален недостиг на храни. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш все още не е получил от руската страна потвърждение за удължаването ѝ. Москва настоява за облекчаване на санкциите върху износа на руски храни и торове, но твърди, че това условие не е изпълнено.