Кримският мост е атакуван от два украински дрона-лодки, съобщиха от Националния антитерористичен комитет на Русия, цитирани от ТАСС и РИА Новости. 

"В 3.05 часа е осъществена атака срещу моста от два украински безпилотни надводни апарата. В резултат на извършения терористичен акт е повредено платното за автомобилния трафик на моста. Загинали са двама възрастни, а едно дете е ранено", се казва в официалното прессъобщение на комитета. 

Образувано е досъдебно производство за терористичен атентат по руския Наказателен кодекс. На място работят екипи от следователи, които трябва да установят организаторите на терористичния акт, включително от спецслужбите и въоръжените формирования на Украйна, допълват от пресслужбата на руския Следствен комитет.

Малко по-рано председателят на парламента на Крим Владимир Константинов също обвини украинските власти за поредната атака срещу Кримския мост, при която загинаха съпрузи от Белгородска област, а 14-годишната им дъщеря се бори за живота си с черепно-мозъчна травма.

"Тази нощ терористичният режим в Киев извърши ново престъпление - атакува Кримския мост. В Киев едва ли не знаят, че автомобилната част на моста е изключително граждански обект. Но това никога не е спирало терористите. Няма да ги спре и в бъдеще. Те могат да бъдат спрени само с лишаването от физическата възможност за нанасяне на такива удари, както и с неизбежността на възмездието за всеки такъв удар. За възмездие - ще следим новините", написа в канала си в Телеграм Константинов.

Той уточни, че железопътната линия през моста не е повредена. 

Председателят на кримския парламент обяви, че министърът на отбраната е обещал Москва да предприеме ответни удари.

"Трябва да вземем под наш контрол цялото черноморско крайбрежие, да освободим Херсон, Николаев и Одеса. И никакви сделки с тях. Определено ще използват всяка сделка, за да ни ударят. Те нямат успех на бойното поле, така че ще прибягнат до терористични дейности. Призовавам ви да запазите спокойствие. Железопътната линия не е повредена от удара, Крим е свързан с континентална Русия чрез териториален коридор на север. Ние не сме изолирани", добави Владимир Константинов.

Междувременно от Министерството на транспорта на Русия съобщиха, че се възстановява движението на влаковете през Кримския мост. 

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов съобщи, че сигналът за извънредната ситуация е подаден в 4.20 часа московско време, но не даде никакви подробности. Той обаче помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението.

Първите кадри от мястото на инцидента - при 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край, показват, че част от пътното платно е разрушено. Министерството на транспорта на Русия обяви, че щетите са само по пътя и няма никакъв проблем по опорите на моста.

Инцидентът на Кримския мост може да е провокация от страна на Москва, заяви днес говорителката на южното военно командване на Украйна Наталия Гуменюк, цитирана от Ройтерс.

"Създаването на подобни провокации, които окупационните власти на Крим веднага разтръбяват, е типичен начин за решаване на проблеми за кримските власти и за страната агресор", каза Гуменюк.