Движението по построения от Русия мост, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, е спряно поради извънредна ситуация, съобщи в Телеграм назначеният от Русия губернатор Сергей Аксьонов.

По думите му ситуацията е възникнала при 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край.

"Говорих с министъра на транспорта на Руската федерация Виталий Савелиев, предприемат се мерки за възстановяване на ситуацията. Поддържаме връзка с колегите от Краснодарския край. Зам.-председателят на Министерския съвет на Република Крим Игор Михайличенко замина за мястото на инцидента", написа още Аксьонов.

Той не предостави повече подробности, но по-късно помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението.

"Предвид настоящата ситуация, моля жителите и гостите на полуострова да се въздържат от пътуване през Кримския мост и от съображения за сигурност да изберат алтернативен сухопътен маршрут през нови региони", гласи постът на Аксьонов.

От Министерството на транспорта на Русия съобщиха, че има повреда на пътното платно от страната на Република Крим. Няма ще ти по стълбовете, обследването на състоянието на моста продължава, добавиха от ведомството.

По данни на Министерството на здравеопазването на Краснодарския край, непълнолетно дете е пострадало по време на аварията на Кримския мост, съобщи РИА Новости. Предварителната диагноза е закрита черепно-мозъчна травма от средна тежест. "В момента лекарите в региона се подготвят линейка за оказване на необходимата помощ, детето ще бъде транспортирано в областната болница", се казва в съобщението.

В няколко канала в Телеграм обаче се съобщава и за двама загинали, като се появиха и първите снимки от мястото на инцидента. 

Информационната агенция РБК-Украйна предаде, че на моста са били чути експлозии. Руският телеграм канал "Сива зона", свързан с наемническата групировка "Вагнер", съобщи, че по моста са били нанесени два удара в 03:04 ч. (0:04 по Гринуич) и 03:20 ч.

Ройтерс не може да провери тази информация от независим източник. Засега няма коментар от украинска страна.

Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., но е международно признат за част от Украйна, припомня агенцията. 19-километровият мост беше повреден от експлозия през октомври миналата година при нападение, което според Кремъл е организирано от украинските сили за сигурност. Месеци по-късно Украйна призна косвено за извършването му.

Инцидентът на Кримския мост се случва днес - последният ден, в който трябва да бъде обявено дали зърнената сделка ще бъде продължена или спряна.