Ако опозицията ни бойкотира в парламента, ще има предсрочни избори - това послание отправи македонският премиер Зоран Заев след приключване на гласуването на референдума за смяна на името на страната и за членство в ЕС и НАТО, който по последни данни се проваля. 

Много македонци бойкотираха вота и изобщо не отидоха до урните. Едва около 35% дадоха гласа си, при нужни за успешно допитване 50% плюс 1. 

Заев обаче поздрави гражданите, които излязоха да гласуват, и заяви, че волята им неприкосновена, съобщават македонските медии.

"Поздравявам всички граждани, днес имаме успех за демокрацията. Надявам се, че повечето граждани са избрали европейска Македония. Ще почакаме няколко часа, ще видим резултатите", каза още Заев, който вече заяви, че ако допитването се провали, ще подаде оставка, но даде да се разбере, че се надява това да не се случи.

Той призова, ако мнозинството граждани са гласували "за", депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят договора в парламента, ако не, най-добре би било веднага да се отиде на предсрочни избори.

"Волята на онези, които гласуваха на този консултативен референдум трябва да бъде претворена в политическа активност в законодателния орган. Ако наистина, както очакваме всички, имаме видимо голямо мнозинство "за" от тези, които са гласували, тогава бъдещето, е ясно. Гласът на депутатите в парламента, трябва да бъде решителен и отговорен, за да ускорим процесите за членство в НАТО и ЕС, и за по-добър живот на нашите деца и на всички граждани на Македония. Очакваме депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да уважават демократичното решение на мнозинството граждани, които са гласували, а в противен случай ще трябва да използваме друг инструмент, а това означава предсрочни парламентарни избори", заяви Заев.

И като подчерта, че референдумът е бил мирен, се закани:

"Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС".

Междувременно стана ясно, че председателят на македонския парламент Талат Джафери не е гласувал, защото името му не фигурирало в избирателния списък в секцията, където гласувал винаги досега. Именно албанците са едни от най-силно подкрепящите промяната, която референдумът залага.

"Надявам се това да е изолиран случай и да не е имало други подобни случаи. Гласът на всички ни е равен", каза той.

Снимка: AP/БТА

Веднага след приключване на гласуването пред парламента започна митинг в прослава на името Македония. Той бе организиран от неправителствените организации, които бойкотираха референдума и се обявиха против договореното с Гърция име Северна Македония. Последователи на движението "Бойкотирам" празнуваха, носейки държавни знамена, пускаха патриотични песни и скандираха "Македония".

Снимка: AP/БТА

Движението пред сградата е блокирано, има засилено полицейско присъствие.

Снимка: bTV

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Протести срещу референдума имаше и в Гърция. Националисти се събраха в Скопие, където се обявиха против договора с Македония.

Снимка: AP/БТА