Московски съд днес отхвърли жалбата на американския журналист Еван Гершкович срещу мярката му за неотклонение "задържане под стража", което означава, че той ще остане в бивш затвор на КГБ най-рано до 29 май, докато срещу него тече разследването за шпионаж, предаде Ройтерс.

Гершкович, който е журналист от в. "Уолстрийт джърнъл", отрича обвиненията в шпионаж. Преди съдебното заседание той изглеждаше спокоен, отбелязва Ройтерс. Той беше изолиран в стъклена кабина в съдебната зала.

Защитата му поиска той да бъде освободен под гаранция в размер на 50 милиона рубли (640 000 долара) или да бъде поставен под домашен арест, но съдът не се съгласи, съобщи адвокатката му Татяна Ножкина, цитирана от РИА Новости.

Преди да започне съдебното заседание, Гершкович се обърна, след като руски репортер в съдебната зала му каза: "Бъди силен!" и допълни, че всички го поздравяват.

Американската посланичка в Москва Лин Трейси стоеше наблизо.

Когато съдията попита Гершкович дали има нужда от превод, той заяви, че разбира всичко и че не му трябва преводач.

Еван Гершкович, московски кореспондент на в. "Уолстрийт джърнъл", който преди това е работил за АФП, беше арестуван от руските служби за сигурност на 30 март, докато правеше репортаж от Екатеринбург в Урал. Руските власти го обвиняват, наред с другото, в събиране на информация за отбранителната промишленост. Целият случай е засекретен.

За повдигнатото му обвинение в шпионаж Гершкович може да бъде осъден на до 20 години затвор.

Случаят още повече обтегна и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва след руската инвазия в Украйна миналата година. САЩ заявиха, че Гершкович е "неправомерно задържан".

САЩ продължават да настояват за незабавното освобождаване на американския журналист Евън Гершкович, чието задържане в Русия е "несправедливо", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и след срещата на Г-7 в Япония.

Вчера американската посланичка в Москва Лин Трейси успя за пръв път да посети Гершкович, който е в затвора от повече от две седмици и е обвинен в шпионаж от руските власти. За днес е насрочено заседание по предварителното му задържане, добавя БТА.

"Въпреки обстоятелствата той е в добро здраве и добро настроение", заяви Трейси след срещата си с 31-годишния мъж.