Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия заяви днес, че е задържала в град Екатеринбург кореспондента на в. "Уолстрийт Джърнъл" Ейвън Гершкович по подозрение в шпионаж, предаде ТАСС.

Гершкович стана първият чуждестранен журналист, който някога е бил задържан в Русия по подозрение в шпионаж.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация спря противоправна дейност на акредитирания към руското министерство на външните работи кореспондент на московското бюро на американския вестник "Уолстрийт Джърнъл", гражданина на САЩ Гершкович Ейвън, роден 1991 г., заподозрян в шпионаж в интерес на американското правителство", съобщи пресцентърът на ФСС.

"Установено е, че Ейвън Гершкович, действал по поръчение на американската страна, е събирал сведения, представляващи държавна тайна, за дейността на предприятие от руския военно-промишлен комплекс. Чужденецът е бил задържан в Екатеринбург при опит да получи секретна информация", беше посочено в изявлението.

Дейността на кореспондента на американския в. "Уолстрийт Джърнъл" няма връзка с журналистиката, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Това, с което се е занимавал в Екатеринбург сътрудникът на американското издание "Уолстрийт джърнъл", няма отношение към журналистиката", написа Захарова в своя канал в "Телеграм".

"За съжаление, това не е първият случай, когато статут "чуждестранен кореспондент", журналистическа виза и акредитация се използват от чужденци в нашата страна за прикриване на дейности, които не са журналистика. Това не е първият известен западняк, който е заловен", заяви Захарова.

В същото време Кремъл съобщи, че журналистът от "Уолстрийт Джърнъл" Ейвън Гершкович, заподозрян в шпионаж, е бил задържан "на местопрестъплението", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви това.

"Това е прерогатив на ФСБ. Всъщност вече има изявление на Федералната служба за сигурност. Ние няма какво да добавим тук. Единственото, което мога да кажа, е, че доколкото ни е известно, той е бил заловен на местопрестъплението", каза Песков на брифинг, като добави, че не знае други подробности по случая.

Запитан дали задържането на Гершкович може да провокира проверки на кореспондентски офиси в САЩ, говорителят на Кремъл заяви: "Надяваме се, че това няма да се случи и не бива да се случва. Защото повтарям: не става дума за подозрения, а за това, че той е бил задържан на местопрестъплението".

Относно съдбата на филиала на "Уолстрийт Джърнъл" в Русия Песков каза следното: "Тези, които извършват нормална журналистическа дейност, разбира се, ако имат валидна акредитация, ще продължат да работят. Тук няма да има никакви проблеми.

Ярослав Ширшиков, PR-специалист от Екатеринбург, заяви, че Гершкович е дошъл в града, за да напише материал за отношението на местните жители към ЧВК "Вагнер" и руската "специална операция" в Украйна. Ширшиков го е придружил в Екатеринбург и го е запознал с някои от героите за текста. Източник на "Медуза" сред западните журналисти, работещи в Москва, заяви, че освен пътуването си до Екатеринбург Гершкович е посетил и Нижни Тагил. Там се намира отбранителното предприятие "Уралвагонзавод".

В Екатеринбург Гершкович е общувал с депутат от Свердловска област вербуването на затворнички за ЧВК "Вагнер". Вячеслав Вегнер, депутат от законодателното събрание на Свердловска област, който по-рано предложи да се вербуват затворнички от Поправителна Колония №6, за да отидат на война в Украйна, заяви, че Гершкович е обсъдил с него инициативата си.

"Имах кореспонденция с Пригожин, свързана с вербуването на хора от затворите, за да изкупят вината си с кръв. Той [Гершкович] беше на мнение, че хората се взимат от затворите насила. Показах му обръщения, от които вече има над хиляда, обръщения от цялата страна: хората ме молят да се застъпя пред Пригожин, за да имат възможност да станат участници на СВО", заяви той пред Би Би Си.

Преди това и Дмитрий Колезев писа, че журналистът е отишъл в Екатеринбург, за да разбере от местните жители за отношението им към войната и вербуването от ЧВК "Вагнер".

Руски журналисти, които познават Гершкович, пишат, че Ейвън обича Русия и отдавна живее в Москва. Те са сигурни, че той не би могъл да бъде замесен в шпионаж. Според тях той е бил взет като заложник за размяна със Съединените щати. Заплашват го до 20 години затвор по обвинения за шпионаж.

Според журналиста Василий Полонски Гершкович щял да напусне страната в края на тази седмица - визата му изтичала. Полонски за последен път е разговарял с него два дни преди да бъде задържан. "Той не трябваше да отива там (в Урал)", каза Полонски. Според него Гершкович е разговарял много с местни активисти и е разбрал за отношението на руснаците към Пригожин и неговите бойци. "Той е влюбен в Русия", разказал друг негов познат.

"Журналистът е взет за заложник като разменна монета. Така че в близко бъдеще трябва да очакваме няколко души, затворени в САЩ, които Русия ще иска да размени", каза Игор Яковенко, председател на профсъюза "Журналистическа солидарност". През декември руското външно министерство заяви, че повече от 60 руснаци се намират в американски затвори "по несправедливи обвинения". Сред тях е и хакерът Александър Винник, осъден за пране на пари.

През декември 2022 г. Гершкович пусна разследване за това как Владимир Путин получава изопачени сведения за войната. Според него с фалшифицираните данни се занимава Съветът за сигурност и неговият секретар Николай Патрушев.

Междувременно "Уолстрийт Джърнъл" заяви в коментар по имейла за Ройтерс, че "категорично отрича" обвиненията в шпионаж срещу кореспондента си в Русия. "Уолстрийт Джърнъл" категорично отрича твърденията на ФСС и настоява за незабавното освобождаване на нашия доверен и отдаден на професията репортер Ейвън Гершкович. Изразяваме своята солидарност с Ейвън и семейството му", се казва в позицията на изданието.

Последната му статия от Москва, публикувана по-рано тази седмица, е била посветена на икономическия спад на Русия на фона на западните санкции, наложени след руската инвазия в Украйна миналата година.

Арестът на Гершкович беше предшестван от случая от декември 2022 г., когато американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше освободена след 10 месеца зад решетките в замяна на руския търговец на оръжия Виктор Бут.

Друг американец, Пол Уилън, мениджър по корпоративна сигурност от Мичиган, е в затвор в Русия от декември 2018 г. по обвинения в шпионаж, които според семейството му и правителството на САЩ са неоснователни.