Вестник "Уолстрийт джърнъл" призова посланикът на Русия във Вашингтон да бъде обявен за персона нон грата (нежелана личност), след като журналист на вестника беше задържан в Русия по подозрение в шпионаж, съобщиха Франс прес и БТА.

"Експулсирането на руския посланик в САЩ, както и работещите там руски журналисти, би било най-дребното нещо", твърди всекидневникът в редакционна статия, публикувана снощи.

"Моментът, избран за ареста, прилича на провокация, пресметната, за да засрами САЩ и да сплаши чуждите журналисти, които все още работят в Русия".

31-годишният Еван Гершкович беше задържан в Екатеринбург по подозрения в шпионаж. Кремъл твърди, че той е бил заловен "на местопрестъплението". Журналистът отхвърли всички обвинения, явявайки се пред московски съд. Той обаче беше изпратен в предварителен арест до 29 май, като мярката за неотклонение може да бъде удължавана в очакване на процеса.

Известно е единствено, че руската Федерална служба за сигурност е обявила, че с ареста на Гершкович е "осуетила незаконна дейност" . Според ТАСС случаят е квалифициран като секретен, което възпрепятства публикуването на информация по темата.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация спря противоправна дейност на акредитирания към руското министерство на външните работи кореспондент на московското бюро на американския вестник "Уолстрийт Джърнъл", гражданина на САЩ Гершкович Ейвън, роден 1991 г., заподозрян в шпионаж в интерес на американското правителство", съобщи в четвъртък пресцентърът на ФСС.

"Установено е, че Ейвън Гершкович, действал по поръчение на американската страна, е събирал сведения, представляващи държавна тайна, за дейността на предприятие от руския военно-промишлен комплекс. Чужденецът е бил задържан в Екатеринбург при опит да получи секретна информация", беше посочено в изявлението на Федералната служба за сигурност.

Дейността на кореспондента на американския в. "Уолстрийт Джърнъл" няма връзка с журналистиката, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Гершкович е първият чужд журналист, арестуван някога в Русия за шпионаж.