Антиправителствени протести имаше и в други градове на Йемен, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Според протестиращите предложението на президента Али Салех, който управлява от 3 десетилетия, да се оттегли от властта през 2013 г., не е достатъчно. "Народът иска смяна на режима!", "Не на корупцията!", "Не на диктатурата!", скандират протестиращите.
Президентът, наблюдавайки бунтовете в целия арабски свят, се опита вчера да се презастрахова и увери народа, че когато през 2013 г. му изтече мандатът, ще напусне президентския пост. Той обеща също, че няма да предаде властта на своя син, припомня Ройтерс.

Уаел Мансур, организаторът на днешния протест, обаче каза, че йеменците не са удовлетворени от отстъпките, предложени от президента.
"Ние ще окажем още по-голям натиск върху Салех да предложи нови отстъпки на опозицията", добави той, без да уточни за какво става дума.

Над 20 хиляди демонстрираха в подкрепа на президента край университета в Сана, а другият митинг бе на площад "Тахрир".
Над 20 000 привърженици на опозицията, която организира "Деня на гнева", манифестираха от предградието Баб ал Йемен до площад "Тахрир" по маршрут от 4 километра. Но двете групи се разотидоха спокойно следобед, без да има съобщения за насилие.

Рисковете за Йемен от бунтове като в Тунис и Египет са големи, тъй като страната се опитва да се бори срещу влиянието на Ал Кайда, сепаратизма на юг и да заздрави мира с шиитските бунтовници на север и то в условия на отчайваща мизерия. Една трета от йеменците изпитват хроничен глад, посочва Ройтерс. САЩ разчитат много на помощта на Салех в борбата срещу базираното в Йемен регионално крило на Ал Кайда. Освен това политическа нестабилност в Йемен носи сериозни рискове за сигурността и стабилността в страните от Персийския залив.

Президентът на САЩ Барак Обама телефонирал на йеменския президент да изрази подкрепа за обявените от него предложения към опозицията и за доброто двустранно партньорство, съобщи държавната йеменска информационна агенция.

Хиляди жители на Йемен, вдъхновени от събитията в Тунис и Египет, протестираха и миналия четвъртък в Сана по призива на опозицията и настояха за оставка на държавния глава.

Последна актуализация в 15,45 ч.