Противовъздушната отбрана на Украйна свали дрон над Киев около 20.00 часа тази вечер.

Първоначалната паника, че е руски безпилотник "Корсар", бе разсеяна от официално съобщение на украинските Военновъздушни сили.

По време на планиран полет в Киевска област Bayraktar TB2 е излязъл извън контрол, съобщиха от ВВС на страната, цитирани от държавната агенция УНИАН.

"Доколкото неконтролираният полет на безпилотника в небето над столицата можеше да доведе до нежелани последствия, беше взето решение за използването на мобилни огневи екипи. Целта е унищожена", информират от командването на ВВС на Украйна.

Първоначално, след отекването на експлозията над Киев, при свалянето на БПЛА, началникът на президентската канцелария Андрий Ермак съобщи, че "вражеският дрон е свален", цитират го АФП и БТА.

Агенциите припомниха, че преди ден дрон, за който Москва обвини Киев и Вашингтон, беше взривен над Кремъл.

Кметът на Киев Виталий Кличко също информира за "експлозии и пожари в столичния квартал "Соломенски" и уточни, че няма пострадали от отломките. Те са паднали върху сградата на търговски и бизнес център в Соломенски район, недалеч от жп гарата.

На мястото се отзоваха пожарникари и линейка, но ранени няма. Щети има само върху част от сградата.

Снимка: УНИАН, Телеграм

Експлозиите са траяли около 15-20 минути, а кадри в Телеграм показват полета на дрона и взривяването му. Мнозина жители на града наблюдаваха траекторията на безпилотника и обезвреждането му, съпроводено с радостни възгласи. 

Градската военна администрация на Киев обяви, че въздушната тревога е отменена.