Група демонстранти, водени от лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия, се събраха пред полицейското управление, в което са задържани петима участници за нахлуването снощи в държавната телевизия РТС, предаде Танюг, на която се позова БТА.

Пред управлението бяха разположени членове на жандармерията, а в сградата бе и вътрешният министър Небойша Стефанович. Полицаите от кордона бяха замеряни с пластмасови бутилки вода, с конуси за пътни ограничения, с кенове газирани напитки.

Пред полицейския кордон говори лидерът на Двери и един от водачите на опозиционния "Съюз за Сърбия" Бошко Обрадович, който призова арестуваните младежи да бъдат освободени.

В 18 часа местно време (19 ч. българско) Обрадович сложи край на протеста, като даде срок на полицията до 15 часа в понеделник, 18 март, петимата задържани да бъдат освободени. След това протестиращите се разотидоха.

Камионът, от който се изказваха ораторите, също напусна бул. "Деспот Стефан", където се намира полицейското управление. Полицаите останаха по местата си, но свалиха шлемовете, съобщи агенция "Бета", цитирана от "Фокус". 

Бутилки и кенчета полетяха по полицаите

Снимка: AP/БТА

По-рано, на път към полицейското управление, минавайки покрай сградата на държавната телевизия РТС, участниците в протеста изрекоха обиди по адрес на телевизията и нейното ръководство и заявиха, че ще се върнат.

По-рано протестиращите направиха жива верига около сградата на президентството, за да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея. След като демонстрантите тръгнаха към полицейското управление, се разотиде и полицията, а движението по улицата пред президентството бе възстановено.

Жена стои с цигара в ръка пред полицейски кордон в неделния протест в Белград

Снимка: AP/БТА

Малко след 16 часа местно време (17 часа българско) президентът Вучич излезе от президентството и си тръгна със служебен автомобил, съобщи още Танюг.

Исканията на протестиращите са: оставка на президента Вучич, честни избори и свободни медии.

Арестите на протестиращи

Петима души бяха задържани за нахлуването снощи в сръбската държавна телевизия РТС.

Полицейски кордон пред държавната телевизия РТС

Снимка: AP/БТА

Съдия Милан Маринович заяви за Танюг, че съдът е определил 30-дневен арест на 19-годишен младеж за нарушаване на закона за обществения ред и мир във връзка с нахлуването в РТС. Той е бил осъден по бързата процедура за "дръзко и безобразно поведение в група" и веднага ще бъде изпратен в затвора.

Още четирима души са задържани за участие в съботните протести в РТС. Решение за тях се очаква съдът да вземе допълнително.

Полицейски кордон пред централата на полицията в Белград

Снимка: AP/БТА

Председателят на Демократическата партия Зоран Лутовац призова полицията да арестува организаторите, а не отделни лица. Задържаното 19-годишно момче е Павле Цвеич, който по думите на Лутовац не би стъпкал и мравка.