Данните от черните кутии на разбилия се преди седмица в Етиопия "Боинг 737 МАКС 8" (Boeing 737 MAX 8) показват "явни прилики" с катастрофата на индонезийски самолет от същия модел през октомври. Това обяви днес етиопският министър на транспорта Дагмавит Могес, цитирана от световните агенции и БТА.

Черната кутия, записваща параметрите на полета, е показала "ясни прилики" между катастрофите на двата самолета от един и същи модел, каза Могес на пресконференция. Тя отбеляза, че устройствата са в добро състояние.

Предварителният доклад за причините за авиокатастрофата ще бъде публикуван до 30 дни, допълни етиопският министър на транспорта.

Всички 157 души на борда загинаха, когато самолет "Боинг 737 МАКС 8" на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines), изпълняващ полет от Адис Абеба до Найроби, се разби малко след излитане на 10 март.

През октомври миналата година се разби самолет от този модел на индонезийската авиокомпания "Лайън еър" (Lion Air). Загинаха всичките 189 души на борда.

Редица страни, сред които и Съединените щати, наложиха забрана самолети от този модел да летят. Американската компания производител "Боинг" (Boeing) трябва да докаже, че "737 МАКС 8" са безопасни на фона на подозренията, че дефектни сензори и софтуер са допринесли за двете катастрофи, станали в разстояние на по-малко от половин година, отбелязва Асошиейтед прес.

Разкрития на US издание за "ключови пропуски"

Анализът на сигурността на новата система за контрол на полетите на модела самолет "Боинг 737 МАКС 8", направен от компанията производител "Боинг", е показал няколко ключови пропуска, пише днес в. "Сиатъл таймс", цитиран от Ройтерс.

Според американското издание, което се позовава на инженери - настоящи и бивши служители на Федералното авиационно управление на САЩ - е била подценена мощта на системата MCAS.

Управлението от своя страна не е направило никакви подробни проучвания на този модел самолети и е издало необходимите разрешителни, за да може те да летят, по стандартна процедура.

Според "Сиатъл таймс" компанията производител и ресорната администрация са били уведомени за тези пропуски и са им били поискани отговори преди 11 дни - преди катастрофата на 10 март на "Боинг 737 МАКС 8" на Етиопските авиолинии.

Отговорът: Самолетът отговаря на изискванията

Федералното авиационно управление на САЩ обаче е заключило, че самолетът "Боинг 737 МАКС 8" отговаря на всички регулаторни и сертификационни изисквания. Това заяви днес говорител на компанията производител "Боинг" (Boeing) в отговор на публикацията, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че 737 МАКС е преминал през процедурите, които са били приложени при всички предишни нови самолети.

На снимката: Роднини оплакват жертвите на катастрофата с "Боинг 737 МАКС 8" в Етиопия