Ден след протестната мобилизация на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата във Франция, в която участваха близо 288 000 души в цяла Франция, днес на някои места продължават блокади на пътища и други акции, предаде Франс прес.

Нощта беше напрегната, след като около 3500 останаха мобилизирани на 87 различни места, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Демонстрантите протестират срещу обявеното поскъпване на бензина с 3 евроцента от 1 януари, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им способност. Един от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии.

Вчера те блокираха автомагистрали, кръстовища, хипермаркети и бензиностанции или организираха безплатно пропускане на автомобили на входните пунктове на магистралите.

"Жълти жилетки" стигнаха чак до Елисейския дворец в Париж, но полицията ги възпря със сълзотворен газ.

Една жена загина, а над 400 са пострадали, 14 от които са в тежко състояние, включително служители на реда. 282-ма души бяха задържани.

Тази сутрин отново имаше пътни блокади. На 150 места протестиращите са призовали акциите да продължат и днес.

В Дисниленд в Париж протестиращи организираха безплатно паркиране и блокираха седем от деветте входа, а през другите два пускаха безплатно посетителите - които впрочем приветстваха акцията, тъй като цената за паркиране е 30 евро, съобщава в. "Фигаро".

В централния град Бур-ан-Брес гей двойка била нападната в автомобила им от протестиращи.

Вчера в един от инцидентите е бил замесен български шофьор на ТИР, твърди електронното издание "Ендепандан" (L'Independant). Според изданието на пункт за тол такса на магистрала в Югозападна Франция, където протестиращите устроили блокада, шофьорът се изнервил и дал газ срещу двама полицейски служители. Няма пострадали, но двамата полицаи, които едва избегнали прегазването, били откарани в болница в състояние на шок. Шофьорът на камиона е задържан.

Според проучване на общественото мнение, публикувано днес от в. "Журнал дю диманш", 62 процента от французите са на мнение, че приоритет трябва да бъде покупателната способност, дори и да се наложи да се напредва по-бавно към енергийния преход в близките години.