Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата бе белязан от трагичен инцидент, предадоха световните агенции, като цитираха вътрешния министър Кристоф Кастанер.

Участничка в един от протестите беше блъсната от кола и почина. Трагедията се разиграла край град Пон-дьо-Бовоазен, северно от град Гренобъл във Френските Алпи.

Протестиращи устроили пътна блокада. Шофьорка на автомобил се паникьосала при вида на хората на пътя и натиснала педала за скорост, при което помела демонстрантка, която починала.

Протестът срещу скъпите горива във Франция днес, както се очакваше, е значителен, цяла Франция днес е в ръцете на "жълтите жилетки", както се нарекоха протестиращите. Според официалните данни интерактивните карти в интернет вече са в ход над 1000 акции, барикади, операции "охлюв" по главните пътни артерии, кръстовища, бензиностанции и търговски обекти.

Очаква се в протестите да се включат 50 000 души.

В Париж първите задръствания се почувстваха още сутринта и постепенно парализираха околовръстния път.

Протестът е организиран от движението на "жълтите жилетки". Това са шофьорите, които са недоволни от покачването на данъците върху горивата. Името на движението идва от жълтите жилетки, които всички автомобилисти задължително трябва да имат в превозните си средства.

"Жълтите жилетки" планират за днес около 1500 протестни прояви в цялата страна, съобщи полицейски източник. Целта им е нарушаване или блокиране на пътища, летища, складове за горива.

По околовръстното шосе на Париж е предвидена протестна акция, наречена "Операция охлюв", чието име подсказва какво може да се случи с трафика там. Предвижда се участниците в тази акция после да достигнат до президентския дворец в центъра на Париж.

Самият вътрешен министър Кристоф Кастанер казва, че е трудно да се прогнозира, защото този път властите не са изправени пред синдикална организация, а пред протести, организирани спонтанно.