Протестите срещу скъпите горива във Франция ескалираха, след като в страната повече от 124 000 души излязоха по улици и магистрали, съобщи телевизия BFM. Числото на пострадалите вече е 47, една жена загина, а най-малко още трима са получили сериозни наранявания.

Според властите, загиналата жена и сериозно пострадалите са станали жертва на агресивни автомобилисти, които са демонстрирали срещу решението за поскъпване на бензините в страната.

Въпреки че част от протестиращите се държат мирно, в няколко от големите градове се стигна до стълкновения с полицията. В Париж стотина от протестиращите са се опитали да си пробият път през полицейските заграждения към Елисейския дворец и са били спрени след употребата на сълзотворен газ.

Още от сутринта централния булевард на Париж "Шанз Елизе" е затворен за коли от протестиращи. Отчасти е затворено и околовръстното шосе на френската столица.

Освен в Париж, сблъсъци с полицията е имало в Амиен, Реймс и Рен. Протестиращите носят светлоотразителни жилетки и затова ги наричат "жълтите жилетки".

Протестите избухнаха ,след като правителството обяви повишението на акциза за дизеловото гориво с 6.5% и на бензина с 2-9% от началото на 2019 година. Според властите, това се прави за намаляване на замърсяванията на въздуха. За последната година цените на горивата във Франция се повишиха с 10-15%. Най-скъп е дизелът, който струва 1.6 евро за литър, докато средната цена на масовия бензин е 1.45 евро за литър.