Две предложения за вот на недоверие бяха внесени днес срещу френското правителство на фона на остра политическа криза само ден след прокарването на пенсионната реформа без гласуване в долната камара на парламента, която засили социалния гняв и предизвика вълнения в няколко региона на страната, предаде Франс прес.

Депутатите от групата "Свободи, независими, отвъдморски територии" (Liot) обявиха в Националното събрание внасянето на "междупартиен" вот на недоверие на правителството, подписан от депутати на коалицията на радикална левица - Нов екологичен и социален народен съюз (Nupes).

Крайнодясната партия "Национален сбор" също внесе днес вот на недоверие, критикувайки "несправедлива и ненужна реформа", добавя БТА.

Тези стъпки дойдоха в отговор на решението на президента Еманюел Макрон да прибегне вчера до разпоредбите на член 49, параграф 3 от Конституцията - позволяващ приемането на закон без гласуване в Националното събрание - долната камара на парламента, освен ако не последва вот на недоверие, който да свали правителството заради тази много непопулярна пенсионна реформа, срещу която много французи излизат на протести от 19 януари.

Решението за задействане на член 49, параграф 3 "е апогеят на отричането на демокрацията, неприемливо в своето упорство и презрението си към нашите институции и нашите социални органи", се казва по-специално в текста на предложението на Групата на независимите депутати и представители на отвъдморските територии .

Правителството на премиерката Елизабет Борн е под засилен натиск след внасянето на тези предложения за вот на недоверие.

За да бъде свалено правителството обаче, вотът на недоверие ще трябва да спечели абсолютно мнозинство в събранието, т.е. 287 гласа. Това би изисквало по-специално подкрепата на около 30 депутати от дясната партия "Републиканците" (от общо 61), в допълнение към гласовете на други опозиционни депутати - хипотеза, която изглежда малко вероятна.