Доминираният от десницата Сенат прие снощи члена от проекта за пенсионна реформа, съгласно който възрастта за пенсиониране във Франция се увеличава от 62 на 64 години, предаде Франс прес.

Мярката бе одобрена със 201 срещу 115 гласа. Днес дебатите ще бъдат възобновени по спорното изменение на законопроекта.

Мнозинството в Сената бърза да спази крайния срок за финализиране на законопроекта, който изтича в полунощ в неделя (12 март). Либералните политици изразиха гнева си след гласуването.

"Вашето име завинаги ще бъде свързано с реформа, която ще върне часовника почти 40 години назад", заяви социалистката Моник Любин пред министъра на труда Оливие Дюсопт.

Реформата, предвидена в законопроекта, ще изисква 43 години трудов или осигурителен стаж за получаване на пълна пенсия. Правителството я обосновава с факта, че населението на Франция застарява и продължителността на живота се удължава.

Законопроектът предизвика серия от масови протести в цялата страна. Над 1.2 милиона французи участваха в демонстрациите във вторник, след като за шести път от началото на годината синдикатите обявиха общонационален ден на стачки и протести. Много митинги привлякоха повече хора от предишните, организирани от средата на януари, включително в Марсилия, един от най-големите градове във Франция.

"Разбирам, че не много хора искат да работят още две години, но е необходимо да се гарантира жизнеспособността на системата", коментира премиерът Елизабет Борн.

Анкета "Ифоп" за неделния вестник "Журнал дю Диманш" установи, че само 32% от французите подкрепят пенсионните промени на Макрон. Проучване на "Елаб" показа, че 56% от французите подкрепят непрекъснати стачки, а 59% одобряват призива за блокиране на страната.