Виктория Нюланд, третият човек в йерархията на Държавния департамент, която често беше обект на критики заради нападателното си отношение спрямо Русия и нейните действия в Украйна, ще напусне поста си този месец, съобщи днес Държавният департамент на САЩ, цитиран от Асошиейтед прес.

Нюланд, дипломатка от кариерата, която служеше като помощник държавен секретар за Европа по време на управлението на президента Барак Обама, но се оттегли след избирането на Доналд Тръмп, се върна в правителството на президента Джо Байдън като заместник държавен секретар по политическите въпроси.

Тя беше кандидат за поста заместник държавен секретар, заеман от Уенди Шърман, и беше неин и.д. заместник след пенсионирането на Шърман преди седем месеца, но загуби битката за поста, след като президентът Джо Байдън номинира за заместник държавен секретар Кърт Кембъл. Той встъпи в длъжност миналия месец, информира БТА.

Нюланд служеше в посолството на САЩ в Москва през бурното време на 90-те в края на миналия век и беше в руската столица по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин.

След това тя стана постоянна представителка на САЩ в НАТО, преди да бъде избрана за говорителка на Държавния департамент при бившия държавен секретар Хилъри Клинтън по време на първия мандат на президента Барак Обама.

Като говорителка и по-късно като помощник държавен секретар за Европа, тя си навлече гнева на много руски лидери заради откровената си защита за Украйна, особено след като Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. Руската страна открито вини Нюланд за ролята й на Майдана в Киев, където тя присъстваше.

Именно Нюланд призна публично, по време на изслушване в американския сенат седмица след началото на войната, че в Украйна е имало американски биолаборатории.

Бившият държавен секретар Джон Кери многократно е припомнял, че когато Нюланд напусна поста на говорителка по време на неговия мандат, за да стане топдипломат за Европа, руският външен министър Сергей Лавров го е поздравил, че "се е отървал от тази жена". Но Кери отговорил, че не се е отървал от нея, а "я е повишил".

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкън похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия обществена служба и ѝ благодари за ролята в оформянето на политиката на САЩ по света при шестима президенти и 10 държавни секретари.

"Но лидерските ѝ качества в Украйна са това, което дипломатите и студентите по външна политика ще изучават години напред", се казва в изявление на Блинкън.

"Нейните усилия бяха незаменими за противопоставяне на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна, за организиране на глобална коалиция, която да гарантира неговия стратегически провал, и за подпомагане на Украйна да работи за деня, в който ще може да стои здраво на собствените си крака - демократично, икономически и военно", добави държавният секретар.

Нюланд ще бъде заменена на поста временно от друг дипломат от кариерата, Джон Бас, бивш посланик в Афганистан, който ръководеше изтеглянето на САЩ от страната. В момента той е заместник държавен секретар по управлението.