САЩ и съюзниците им ще формират "военни сили на бъдещето" в Украйна, които да възпират Русия след края на настоящата война, заяви заместник-държавният секретар САЩ Виктория Нюланд.

Това включва създаването на "интегрирана система за противовъздушна отбрана, първокласни гранични сили и способност за патрулиране в собствените морски води".

Независимо от това кога и как ще приключи сегашната руско-украинска война, трябва да се предоставят гаранции, че Русия няма да я започне отново, заяви Нюланд.

Да се вярва на думите на Путин или на този, който застане начело на Русия след него, няма да е възможно дори след края на войната, смята тя.

"В никакъв случай не трябва да вярваме - докато Владимир Путин или някой като него е на власт - че това наистина е приключило. Дори и да бъде постигнат справедлив мир, все пак ще е необходим дългосрочен план и изграждане на украинска армия на бъдещето, която би могла да обезкуражи Путин да замисли каквото и да било повече", заяви Виктория Нюланд.

По време на онлайн дискусия във фонда "Карнеги" във Вашингтон Нюланд заяви, че САЩ разглеждат не само какви оръжия могат да бъдат изпратени на бойното поле в Украйна в момента, но и какво ще бъде необходимо за надеждно възпиране на Русия в бъдеще. Запитана от водещия дали в подкрепата си за Украйна Вашингтон се опасява да не премине "червените линии", начертани от Кремъл, особено ако Киев реши да върне Крим, който беше завзет от Русия през 2014 г., заместник-ръководителката на американската дипломация заяви, че САЩ никога не са признавали Крим за руски и че Украйна притежава цялата си територия в рамките на международно признатите си граници.

Според Нюланд след окупацията на Крим Русия е превърнала полуострова в свой военен плацдарм, разполагайки там военни съоръжения, оръжейни складове и командни центрове, които заплашват и ще заплашват сигурността на Украйна, докато са там.

САЩ разглеждат тези военни съоръжения, които Русия е разположила в Крим, като легитимни цели и подкрепят ударите на украинската армия срещу тях, заяви заместник-държавният секретар.

"Това са легитимни цели. Украйна нанася удари по тях. И ние подкрепяме това. Украйна никога няма да бъде в безопасност, докато Крим - най-малкото - не бъде демилитаризиран", заяви Нюланд.

Нюланд обаче добави, че преди да се подходи към въпроса за Крим, украинската армия все още трябва да си възвърне значителна територия. "И именно върху това са съсредоточени в момента", заключи тя.

Междувременно според сутрешната сводка на украинския генерален щаб руската офанзива продължава в Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Шахтьорското направление. Отблъснати са атаки в редица области.

Руските сили са изстреляли 36 ракети през нощта по цели от критичната инфраструктура на Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски - Андрий Ермак, заяви, че ракетите са поразили обекти в северната и западната част на страната, както и в Депропетровска и Кировградска област. Прехванати са били 16 ракети.

В Днепропетровска област една 79-годишна жена е загинала при ударите, а осем души са бил ранени. Нанесени са щети на 50 жилища и на промишлено предприятие. В Лвовска област три ракети са поразили критичен инфраструктурен обект.