В Ню Йорк се организира среща на и. д. заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и външните министри на страните от Б9, сред които и България. Това съобщиха от Дирекция "Стратегически комуникации и публична дипломация" на Министерството на външните работи на Република България.

Букурещката девятка - Б-9, е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността с участието на България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форумът идентифицира приоритети на трансатлантическото партньорство, европейската сигурност и партньорството ЕС-НАТО.

Сред основните теми на срещата са били продължаване на подкрепата за Украйна, задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността, противодействието на хибридните анти-ЕС и анти-НАТО атаки и дезинформацията, важността на Черноморския регион, включително инициативата "Три морета".

Засягайки въпроса с продоволствената сигурност, вицепремиерът Мария Габриел е изтъкнала, че България е взела трудно решение относно отмяната на забраната за внос на зърно от Украйна.

"Сега е важно новият план за действие, регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна да функционира ефективно", посочила е Мария Габриел.

"По-добрата подготовка за справяне с хибридни заплахи и споделянето на опит и знания между партньорите са ключови. Това е целта и на Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки, на който България вече е член. Сътрудничество с центъра може да се търси и в контекста на усилията на НАТО", казала още вицепремиерът Габриел.

Тя се е спряла също на инициативата "Три морета", като е подчертала стратегическата важност на подобряването на свързаността в региона.