Заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд пристигна изненадващо в Киев за среща с президента на Украйна Володимир Зеленски и други представители на украинските власти.

"Украинската победа, в която сме сигурни, ще бъде наша обща победа", каза Зеленски на Нюланд. "Руският президент Владимир Путин не е искрен, когато говори за мирни преговори сега", заяви от своя страна Нюланд, цитирана от Ройтерс.

Третият човек в йерархията на Държавния департамент посети Украйна в израз на подкрепа, в момент, когато Русия се опитва да унищожи енергийната инфраструктура на страната, отбелязва агенцията.

"Дипломацията очевидно е целта на всички, но трябва да имате (насреща) партньор", който наистина иска да преговаря. "И е много ясно, независимо дали става въпрос за атаките по енергийната инфраструктура, реториката на Кремъл или цялостното поведение, че Путин не е искрен или готов за това", каза Нюланд пред репортери, информира БТА.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е готов да разговаря с Путин, ако руският му колега е заинтересован от прекратяване на войната в Украйна. Още на следващия ден обаче Кремъл на практика отхвърли тази възможност, като каза, че Западът първо трябва да признае руската анексия на четири украински области, отбелязва Ройтерс.

Според "Украинска правда" Нюланд изразила мнението, че Путин не е прибегнал до използване на ядрено оръжие срещу Украйна заради острите предупреждения от други държави. По думите й, отказвайки се от ядрена ескалация, Русия "премина към принципно друго оръжие, започвайки атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна", които са неприемливи".

Нюланд се срещна и с началника на неговата канцелария Андрий Ермак, който благодари на Съединените щати за помощта в размер на милиарди долари, която предоставиха на Украйна от началото на войната.

Тя позира с играчка, направена от прокудени от родината им украински деца и коментира "кървавите заплахи", получени от няколко украински дипломатически мисии по света. Според украинската държавна информационна агенция УНИАН, в Държавния департамент смятат, че писмата с кървави очи на животни съответстват на руския почерк. Терорът по пощата се явява атака спрямо Украйна, отбеляза Нюланд.

"Това е ужасно и е насочено против Украйна... И ние знаем откъде идват тези ужасни неща", каза заместник държавният секретар на САЩ.

Преди ден стана ясно, че няколко украински посолства в Европа са получили "кървави пратки", които са съдържали животински очи, съобщи Министерството на външните работи на Украйна. Става дума за мисиите в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия. Такива пратки са адресирани и до украинските генерални консулства в Неапол, Краков и Бърно.