Изявление в този дух разпространи Дидие Рейндерс, вицепремиер и министър на външните работи.

Полицията и местните власти ще преценяват обстановката и имат правото да отменят прояви, свързани с референдума, посочва той.

Не повече от петима на едно място

По-рано тази седмица кметът на Антверпен Барт де Вервер забрани проява на "Сивите вълци" - крайнодясна организация, свързана с турската Партия на националистическото действие (ПНД).

Де Вевер е разширил забраната, стана ясно днес. В следващите дни в предградието Берхем няма да се допуска струпване на повече от петима на едно място.

Целта да се предотврати турски митинг, както и контрадемонстрация на белгийските крайни националисти от партията Вламс беланг.

Забраната ще важи поне 14 дни, а после Общинският съвет може да продължи действието й.

Вицепремиерът Рейндерс изрази тревога от растящото напрежение между Анкара и някои европейски държави покрай митингите за референдума в Турция.

Същевременно той призовава за сдържаност на фона на оскърбителните изявления на турския президент Реджеп Ердоган по адрес на Германия и Холандия.

Без преговори с Анкара

Призив да се замразят преговорите с Турция за членство в ЕС отправи парламентът на белгийската област Фландрия. В резолюция той настоя също да й бъдат спрени предприсъединителните фондове.

Медиите припомнят, че сходна позиция преди месец зае Камарата на Федералния парламент.

Фламандските парламентаристи държат  федералното правителство да съобщи на равнище ЕС, че това е националната позиция.