Вълната от оставки в кабинета на Борис Джонсън не стихва - 42 станаха министрите, заместник-министри, висши правителствени и партийни служители, коиито досега подадоха оставки. Група лоялни на Борис Джонсън министри се опитаха да го убедят да се оттегли от поста с оглед на ставащата все по-безнадеждна ситуация с лавината от оставки, но премиерът отказа.

Междувременно към лагера на противниците на оставането на власт на британския премиер се присъедини и главният прокурор на Великобритания Сюела Брейвърмен, която  заяви, че "е време" Борис Джонсън  да си ходи, съобщи ДПА.

Британският министър-председател Борис Джонсън отхвърли категорично призивите да се оттегли, като заяви пред парламента, че ще остане на поста, след като правителството му беше разтърсено от вълна от оставки, предаде Ройтерс.

"Очевидно, ако са налице обстоятелства, при които да усещам, че е невъзможно правителството да продължи да работи и да изпълнява мандата, който ни е даден, или ако усещам, например, че сме възпрепятствани в желанието си да подкрепим украинския народ . . . тогава бих" направил това", каза Джонсън в отговор на въпрос на депутат от своята Консервативна партия дали смята, че са налице обстоятелства, при които би трябвало да се оттегли.

Групата, която се опита да го убеди да си тръгне, включваше министъра на вътрешните работи Прити Пател, новоназначения министър на финансите Надим Захауи и главният организационен секретар Крис Хийтън-Харис. На "Даунинг стрийт" бе дошла и друга група от министри, които продължават да го подкрепят.

Борис Джонсън заяви след срещите, че ще бъде безотговорно да подава оставка, след като милиони гласоподаватели са му дали мандат да управлява, още повече по време на икономически трудности и войната в Украйна.

Джонсън изрази също съмнение, че който и да е негов наследник може да повтори успеха му на следващите общи избори. По-рано той заяви категорично, че не смята да свиква извънредни избори, съобщава БНР.

Джонсън явно не само, че не се притеснява от валящите оставки, но дори уволни министъра за изравняване на стандарта, жилищното настаняване и общностите Майкъл Гоув, който по-рано го бе посъветвал да се оттегли. Оставки подадоха още финансовият министър Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

При положение, че Джонсън отказва да напусне пота си, основните сценарии са два. Още министри от кабинета му да подадат оставки и в крайна сметка той да склони да се оттегли или да бъдат променени партийните правила и да последва нов вот на доверие в премиера.

"Комитет 1922", който има правомощия да променя правилата, проведе извънредна среща, но отложи решението за следващата седмица, когато ще бъде избран негов нов състав.

Междувременно стана известно, че Борис Джонсън смята да обяви днес план за британската икономика заедно с финансовия министър Надим Захауи, включващ намаляване на данъците.