Военното ръководство на Европейския съюз изрази съмнения, че Украйна ще си върне териториите, изгубени при войната с Русия, съобщи германският вестник "Велт", цитиран от БТА.

"Остава под въпрос дали пълният суверенитет на Украйна може да бъде възстановен с наличните ресурси", заяви Роберт Бригер, председател на Военния комитет на ЕС - най-висшия военен орган в съюза.

Във връзка с украинската контраофанзива, започнала през юни, Бригер каза, че e "предпазлив в очакванията си за пробив на украинските сили през руските отбранителни линии", отбелязва Ройтерс.

Същевременно украинският президент Володимир Зеленски се срещна с американските сенатори Ричард Блументал, Линдзи Греъм и Елизабет Уорън, които са на посещение в Украйна, предаде Укринформ.

Зеленски е информирал събеседниците си за ситуацията на фронта и е акцентирал върху приоритета за по-нататъшното укрепване на отбранителните способности на Украйна.

Отбелязано е било, че е много важно да започне процесът по прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна, изтъкната е била и важността на обучението на пилоти и по-нататъшната подкрепа от страна на САЩ в това отношение.

Зеленски даде висока оценка на двупартийната подкрепа за Украйна в двете камари на американския Конгрес и изрази специална благодарност на президента на САЩ и на целия американски народ за водещата им роля в областта на отбраната и финансовата помощ за страната, отбелязва агенцията.

"Искрено сме благодарни на президента на Съединените щати, на Конгреса и на целия американски народ за оказаната ни помощ", заяви Зеленски, цитиран от БТА.

Както съобщи Укринформ, президентът Зеленски е обсъдил с премиера на Молдова Дорин Речан транзита на украински храни през Молдова и развитието на съответната инфраструктура.