Мъж, обвинен, че е направил бомбата, която през 1988 г. взриви самолет на Пан Ам над Локърби в Шотландия, е арестуван в САЩ, съобщиха днес шотландски прокурори, предадоха Би Би Си и световните агенции.

Преди две години САЩ повдигнаха обвинения срещу Абу Аджила Масуд, а сега шотландските съдебни власти обявиха, че той вече е в ареста.

Семействата на убитите при взрива над Локърби бяха уведомени, че заподозреният Абу Аджила Мохамад Масуд Хеир Ал Марими е арестуван в САЩ, съобщи шотландски говорител.

Шотландските прокурори и полиция заедно с британското правителство и колегите от САЩ ще продължат работата по това разследване с единствената цел да бъдат изправени пред правосъдието онези, които са действали заедно с Ал Меграхи, посочи говорителят.

Бомбата на борда на Боинг 747, извършващ полет от Лондон за Ню Йорк, уби всичките 259 души в самолета и още 11 души на земята.

През 1991 г. двама либийски служители на разузнаването бяха обвинени за бомбеното нападение: Абдел Басет Али ал Меграхи и Ламен Халифа Фимах.

Меграхи беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор през 2001 г. По-късно беше освободен заради онкологично заболяване и почина през 2012 г.

Фимах беше оправдан по всички обвинения, но шотландските прокурори изтъкваха, че Меграхи не е действал сам.

През 2020 г. САЩ повдигнаха наказателни обвинения срещу Масуд - заподозрян, че е бил третият заговорник. Тогава беше съобщено, че той е работил като технически експерт по изработване на взривни устройства. Смяташе се, че по това време Масуд е бил в арест в Либия. Тогавашният главен прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че американските съдебни власти ще работят рамо до рамо с шотландските си колеги по случая.