Идентифицирането от очевидец на единствения осъден за смъртоносния атентат над Локърби през 1988 г. по време на процеса му не е имало никаква стойност, заяви защитата на починалия Абдел Басет ал Меграхи. Нейното обжалване на присъдата се разглежда от шотландското правосъдие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Търговецът Тони Гаучи от Малта е идентифицирал агента на либийското разузнаване като човека, купил дрехи, намерени в куфара, където е била бомбата, взривила на 21 октомври 1988 г. над шотландското село Локърби самолет на Пан Ам, летящ от Лондон за Ню Йорк. В този най-смъртоносен атентат на британска територия са убити 270 души.

Свидетелските показания бяха решаващи за осъждането на Меграхи на доживотен затвор с излежаване на минимум 27 години. Но още тогава шотландските съдии признаха, че идентификацията "не е ясна и недвусмислена".

"Обстоятелствата, при които е извършена идентификацията", докато Меграхи е седял на мястото на обвиняемия в съда, "са го ощетили", заяви Клеър Мичъл, адвокатка на семейството на либиеца, пред съда в Единбург, който до петък ще разглежда посмъртното обжалване на присъдата.

Тази идентификация "на практика не е имала никаква стойност", защото е извършена, след като свидетелят е видял снимка на обвиняемия във вестникарска статия, която го представя като възможния извършител на атентата, заяви Мичъл.

Меграхи до последно отричаше да е замесен в атентата. Той беше освободен през 2009 г. по здравословни причини и почина от рак през 2012 г. на 60-годишна възраст в Либия, където беше посрещнат като герой.