Американското правосъдно министерство обяви днес, че е повдигнало обвинения срещу либийски експерт по експлозивите за взривяването на самолет на авиокомпания "Пан Ам" над шотландското селище Локърби през 1988 г., предаде Асошиейтед прес.

Съобщението за повдигнатите обвинения беше направено на 32-ата годишнина от атентата и на последната пресконференция от мандата на напускащия след два дни правосъден министър Уилям Бар, подчертавайки личната му ангажираност със случая, който се разгърна, когато той за първи път оглавяваше правосъдното министерство.

Преди почти 30 години Бар, който тогава беше и.д. правосъден министър, обяви обвинения срещу двама служители на либийското разузнаване, обещавайки, че разследването ще продължи.

На 21 декември 1988 г., в 19,03 ч британско време, над градчето Локърби, в Шотландия, е взривен "Боинг 747" на авиокомпанията "Пан Америкън". Загинаха всичките 259 пътници и екипаж на борда и още 11 души на земята. Боингът изпълняваше полет от лондонското летище "Хийтроу" за Ню Йорк. Разследването установи, че атентатът е извършен с пластичен експлозив "Семтекс", скрит в радиокасетофон в един от куфарите в багажните отделения на самолета. Куфарът и дрехите в него били купени в Малта няколко дни преди атентата от Меграхи - офицер от разузнаването на Либия. Въпросният куфар тръгнал именно от Малта със самолет на местните авиолинии за Франкфурт. Оттам с друг полет стигнал до Лондон, където пътниците и багажите били прехвърлени на презокеанския въздушен лайнер.

 

С представянето на новите обвинения правосъдното министерство ревизира случай, който задълбочи пропастта между САЩ и Либия, разкри заплахата от международния тероризъм повече от 10 години преди атентатите на 11 септември 2001 г. и доведе до глобални разследвания и санкции.